Primulky jsou poslové jara

Také se již nemůžete dočkat jara a hřejivých slunečních paprsků?

Veselá barevná primulka je posel, který vám čekání na jaro maximálně zpříjemní! Rozzáří vaši domácnost nebo zimní zahradu, a i během chladného února vám připomene, že jakkoli je zatím venku nepříznivé počasí, jaro je již za dveřmi. Primulky byly vyšlechtěny z petrklíčů a jejich původní domovinou je Čína. Málokdo ví, že prvosenky jsou trvalky (1). Po odkvětu je tedy rozhodně nevyhazujte. Raději je zasaďte na zahradě, aby vám dělaly radost i další rok.

Veliké květy zářivých barev

V květinářstvím či hobby marketech se můžete setkat s mnoha odrůdami s různobarevnými velkými květy (od dříve nejběžnější žluté odrůdy, přes bílé, oranžové, růžové, červené, modré i modrofialové). Kvete od ledna až do května (2).

Pěstování primulek v květináči

Při nákupu prvosenky v květináči je dobré vybrat takovou rostlinu, která teprve začíná kvést. Každý květ kvete necelý týden, ale průběžně dorůstají stále nové květy. Primulky umístěte na chladnější, ale světlé místo s teplotou do 15 °C, kde vydrží nejdéle. Ideální je okenní parapet v chladné nevytápěné místnosti, například v předsíni nebo na verandě. Pokud nemrzne, můžete ji od března umístit do venkovních květináčů na zábradlí nebo okenním parapetu, v případě hrozících mrazů ji však přeneste do domu, nebo ji alespoň přikryjte netkanou textilií (3).

Zálivka a péče

Květinu nezapomeňte pravidelně zalévat. V době květu vyžaduje vydatnou zálivku. Pozor však na přelití! Květináč by nikdy neměl zůstat stát v misce plné vody. Odkvetlé květní stvoly pravidelně odstraňujte, rostlina bude stále znovu nakvétat a bude dlouho dobře vypadat. Odstraňujte i zažloutlé a oschlé listy (3).

Tip do interiéru

Proutěný květináč s různobarevnými primulkami doladěné velikonočním zápichem, vajíčky, kraslicemi, různobarevnými peříčky apod. se mohou stát originální velikonoční dekorací. Skvěle vypadá také kombinace s jinými jarními květinami, větvičkami (kočičky, zlatý déšť), mechem apod. Jak vidíte, primule nemusí být jen rychloobrátkovým zbožím se smutným koncem. Při troše dobré vůle a starostlivosti nás potěší svými květy nejen doma, ale i na zahradě (1). 

Zdroje: názory autora, (1) www.ireceptar.cz, (2) www.bydlimekvalitne.cz, (3) www.zahradnickakucharka.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat