Pořádek v domácnosti jednou provždy

Pokud chcete využít volný čas rozumně, můžete si zkusit uklidit. Máme pro vás odborné tipy, jak vytvořit udržitelný pořádek.

Obvykle mnozí z nás tráví svůj volný čas příjemně – s přáteli, s dobrou knížkou, v kině, na nákupech, na kafíčku nebo skleničce vína. Pokud vás však žádné „dobrodružství“ nečeká a vy trávíte čas doma – co takhle ho využít k úklidu? Máme pro tipy od odborníka, jak vytvořit doma udržitelný řád.

Co nepotřebujete, vyhoďte

Pokud přemýšlíte o uklízení, možná si vybavíte jméno Marie Kondo (1). Tato odbornice vyvinula metody, jak se vyhnout domácímu chaosu. Neexistuje však pouze takzvaná metoda KonMari. Také další experti mají nespočet triků, jak si doma uklidit a konečně nastolit řád.

Zejména u kosmetiky se najde spoustu věcí, které jsme nikdy nepoužili, nebo je používáme jen zřídka. Podle odborníků na pořádek je dobré nechat si jen takové věci, které skutečně používáte – často nebo pravidelně. Všechno ostatní rozdejte nebo prodejte. A dobré je také zkontrolovat datum trvanlivosti. To je vždy první krok.

Důkladně vyčistěte kosmetiku i kuchyňské náčiní

Abyste se zbavili starého chaosu, je dobré nejprve zkontrolovat, co máte a co skutečně potřebujete. A co z toho používáte a co ne. A to, co vám zbyde, pak opravdu důkladně uklidit. 

Totéž platí pro oblečení. Zjistěte, co nosíte pravidelně – vše ostatní může klidně pryč. Obzvlášť krásné nebo cenné kousky, můžete pověsit na „výstavku“ – věšák, který bude vidět. Všechno oblečení by mělo mít své místo, kam si na konci dne vždy najde cestu zpět. Tak udržujete pořádek v dlouhodobém horizontu.

Věci, které máte dvakrát nebo dokonce třikrát, například v kuchyni, také nejsou potřeba. Nakonec byste měli vědět, co se skrývá v každé zásuvce, v každé krabici a za každými dvířky skříně. Nevzhledné věci schovejte do polic, ale i tam je nutné udržovat pořádek a neházet tam věci jen tak.

To platí i pro sklep. I zde byste měli vždy vědět, co jste kam uložili, abyste neztratili přehled.

Udržování pořádku

Pokud jste se všeho nepotřebného důkladně zbavili, je samozřejmě užitečné, abyste pořádek udrželi a znovu nezačali hromadit příliš mnoho věcí. Každý musí najít systém, který je pro něj snadný. Každý jednotlivý kus čehokoliv musí mít své trvalé místo. Jakmile najdete rutinu, můžete se jí držet bez dlouhého přemýšlení. Také dobu, kdy čekáte například při vaření, můžete využít k malému udržování pořádku. Pokud se držíte správné rutiny, nakonec nebudete mít pocit, že vám úklid padá na hlavu.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4790581/, názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat