Jak vybrat nástěnná svítidla?

13.02.2023 | Bydlení a design

Světlo tvoří atmosféru a v případě nástěnných svítidel toto pravidlo platí dvojnásob. Chcete prostor opticky zútulnit? Nebo doplnit místnost o designový funkční prvek? V případě nástěnných světel se můžete doslova vyřádit. A to ať už zařizujete kompletně celé bydlení  nebo se jen rozhodnete dodat starému pokoji nový nádech. Na co se při výběru zaměřit? Tak s tím vám poradíme v tomto článku!

Moderní i klasické nástěnné svítidlo. Využití najde každý.

Nástěnná světla nejsou žádnou novinkou ani nejnovějším výkřikem do tmy. Bytoví stylisté o nich moc dobře ví a to z dobrého důvodu! Dokážou vdechnout a rozzářit i ten nejsmutnější prostor. Kromě jedinečného vzhledu mají samozřejmě i svou funkci. Tak například, chybí vám dámy pořádné světlo v koupelně při nanášení ranního make-upu? Nebo byste se rádi večer začetli do knížky, ale nechcete u toho svítit jako na lesy? Nejen v těchto případech se vám světlo na zdi bude skvěle hodit. Umístěním svítidla ve výšce očí zvýrazníte přesně ty prvky, které zdůraznit chcete. Pěkný obraz, televizi v obývacím pokoji nebo klidně i zrcadlo na stěně.

Rozhodli jste se pro nákup nástěnného svítidla, ale nevíte, které zvolit? Zvažte, jakou funkci od svítidla chcete. Má vám pouze dotvářet atmosféru pokoje? Má sloužit primárně jako designový prvek? Nebo od něj očekáváte osvětlení celé místnosti? Podle toho volíte nejen velikost světla, ale také tvar lampy. Respektive to, kterým směrem bude svítit. Při nákupu si dejte pozor na kompatibilitu žárovky. Nebo ještě lépe, zeptejte se nás a my vám rádi poradíme, která bude pro vás ta nejlepší!

Kam? Aneb kde se svítidla na zeď doslova hodí a kdy se jim raději vyhnout?

Nástěnná svítidla jsou velmi univerzální a díky této vlastnosti se hodí prakticky do každé domácnosti. Děti ocení zásuvková světla do svých pokojíčků, romantici pochodňová světla vyzařující jemné kuželovité světlo k dotvoření té správné atmosféry a zapuštěná nástěnná svítidla ušetří prostor a rozzáří každý pokoj. Z tohoto by se mohlo zdát, že jsou svítidla na stěnu vhodná zkrátka pro všechny. Vlastně to tak skoro je. Pokud však chcete osvětlit velký prostor, jako je například kancelář nebo prostorný obývací pokoj, poraďte se raději před nákupem s odborníkem. Mohli byste být zklamaní, že jste nedosáhli takové záře, které jste dosáhnout chtěli. Nástěnné světlo se vám v těchto případech bude hodit spíše jako designový prvek nebo pro doplnění hlavního osvětlení.

Jaké jsou výhody nástěnných svítidel?

Nástěnná světla nejen hezky vypadají, ale mají navíc tu výhodu, že lehce spojíte příjemné s užitečným. Design a funkčnost. Nástěnná světla jsou společně s hlavními svítidly ideálním zdrojem světla do všech místností. Vybírat můžete z nepřeberných tvarů, velikostí a barev. Jejich největší výhodou, jak už z názvu vyplývá, je, že visí na stěně. Nezabírají tak prakticky žádné místo. Nástěnná světla vypadají skvěle ve více kusech. Nebojte se kombinovat tvary, velikosti ani druhy osvětlení!

Není výška jako výška - aneb kam světla na zeď pověsit?

Umístit svítidlo tak, aby osvětlilo požadovaný prostor, ale zároveň jste při pohledu na něj nebyli oslnění jako od letního sluníčka, nemusí být žádná věda. Při vyměřování a instalaci světla pracujete zhruba v nebo lehce nad úrovní očí. Jedná se o univerzální pravidlo, které aplikujte v závislosti na výšce stropů, velikosti svítidla, ale také dalšího rozvržení a dekorací v pokoji. Pokud se vám nyní vybavuje pravidlo “dvou třetin”, pak vás musíme pochválit! Přesně to vám totiž také lehce napoví, jak světlo navrtat. Říká, že byste měli instalovat svítidlo zhruba do dvou třetin zdi.

Pokud by se vám přeci jen podařilo umístit svítidlo tak, že vám svítí do očí, nepanikařte. Rozhodně není není nic ztraceno! Každý problém má své řešení a v tomto případě se jedno doslova nabízí - dokupte stínidlo. Zakryje žárovku a sníží tak jas světla. 

LED svítidla pro všechny!

Že to zní jako klišé? V dnešní době se hodí každá ušetřená koruna, tak proč nezačít se šetřením hned v základu - a to od světla? LED svítidla jsou perfektní volnou pro nástěnná světla. Prozáří prostor, ale zároveň šetří energii. Pokud vybíráte venkovní světlo na zeď, oceníte pohybový senzor. Takové světlo se pak rozsvítí pouze v případě, že se budete pohybovat v jeho okolí. A vy tak nemusíte přemýšlet nad zapínáním či zhasínáním.

Čím více jsou LED svítidla populárnější, tím více designů s tímto mechanismem najdete. Doplňte výrazné světlo do jinak nevýrazného pokoje, nebo zvolte čistě bílou, neutrální variantu. Fantazii se meze nekladou. Nezapomeňte, že světlo dělá domov a tak si při výběru dejte záležet!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat