Zdroje prachu sabotující domácí úklid

Lámete si hlavu nad tím, odkud se doma bere tolik prachu? To je jednoduché. Vina padá na závěsy, koberce a čtyřnohé mazlíčky!

Válčení s prachem by se dalo přirovnat k boji s větrnými mlýny. Člověk ho setře a ejhle? Za několik hodin už jsou jeho stopy zase jasně vidět. Tak jistě, strůjcem může být otevřené okno a probíhající práce na silnici, která ruší váš klid. Ale co když ne?

Prachovka jako nezbytné vybavení

Podle americké alergoložky Sonie Cajigal je v každé domácnosti několik skrytých zdrojů prachu. Jeho hromadění je pak výsledkem špatného proudění vzduchu v kombinaci s nedostatečným úklidem (1). Spolu s roztoči se prachové částice vesele zabydlují v postelových matracích, dekorativních polštářích i veškerém čalounění, což představuje přímý útok na každého alergika i astmatika. Ptáte se, odkud se vám nejvíce práší? Koukněte se sem!

Závěsy jako zlo?

Nelze popřít, že závěsy mají spoustu užitečných funkcí. Kromě toho, že krásně zútulní i velmi strohý interiér, také stíní nadměrný sluneční svit a večerní pouliční osvětlení, které může narušit spánek. Rovněž chrání před zvědavými pohledy lidí venku, což ocení zejména obyvatelé přízemních bytů. Vyhledávané bývají i pro jejich schopnost částečné termoregulace. Máte-li okna na jižní stranu, jistě moc dobře víte, o čem je řeč. Kdy jste ty své ale prali naposledy? Nemáte ani tušení, kolik prachu se v nich vyskytuje. Tak šup s nimi do pračky, ať se vám doma lépe dýchá!

Ani koberce nejsou bez viny

Dalším obrovským zdrojem prachu bývají koberce. A co hůř – kromě něj v těchto podlahových textiliích pobývá zhruba 200 tisíc bakterií, a to na ploše jednoho čtverečného palce (2). To je zhruba 4 000krát větší množství, než obsahuje toaleta. Jak často byste je tedy měli luxovat? Minimální frekvence je podle amerického lékaře Shyama Joshiho jednou týdně (2). A teď informace, která rozhodně nepotěší milovníky domácích mazlíčků – i jejich hebký kožíšek je podle tohoto specialisty zásobárnou prachu.

Zdroje: (1) www.realsimple.com/why-is-my-house-so-dusty-7104824, (2) www.protechcarpetcare.com/germs-in-dirty-carpets/, názor autora - zbytek článku






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat