Co je hygge styl bydlení a jak si podle něj zařídit nový byt?

12.03.2024 | Bydlení a design

V posledních letech se stále více mluví o hygge – dánském konceptu, který překypuje pohodou, teplem a útulností. Ale co to vlastně hygge je a jak ho přetavit do stylu vašeho domova, aby každý den připomínal místo, kam se vracíte s láskou v srdci? Pojďme se společně ponořit do světa hygge bydlení.

Původ hygge

Hygge (vyslovuje se "hoo-ga") je dánské slovo, které se nedá přímo přeložit, ale nejblíže mu je pocit útulnosti, pohody a spokojenosti. Tento koncept má kořeny v dánské kultuře a filozofii života, která klade důraz na to, abychom si užívali jednoduchých radostí a momentů klidu ve svém každodenním životě. Hygge je o najití krásy v obyčejnosti a “malých věcech”.

Základní prvky hygge stylu

Hygge styl bydlení se soustředí na vytvoření teplého, přívětivého a uvolněného prostředí, kde dominuje pohoda a bezpečí. Základními prvky tohoto stylu jsou:

  • Teplé osvětlení: Jemné, rozptýlené světlo, které vytváří intimní atmosféru. Zapomeňte na ostrá stropní světla a investujte do několika stolních lamp, svíček nebo řetězů s malými světýlky.
  • Přírodní materiály: Přírodní materiály jako je dřevo, kámen, kůže nebo keramika jsou přesně tím, o co v hygge stylu jde. Právě tyto materiály podporují blízkost k přírodě.
  • Měkké a pohodlné textilie: Implementace polštářů, pletených dek a měkkých koberců nejenže přidá na útulnosti, ale také vytvoří naprostý základ, který je klíčový pro útulný pocit domova.
  • Neutrální a zemité barvy: Paleta barev, která evokuje klid a pohodu, je ideální. Přírodní odstíny a jemné barvy posilují pocit klidu a odpočinku by měly být volbou číslo jedna..
  • Osobní a smysluplné dekorace: Fotografie rodiny, knihy, nebo předměty s osobním příběhem přidávají domovu na jedinečnosti a intimnosti. Proto se nebojte být kreativní a vytvořte si domov, který bude jen váš a bude vám připomínat nejlepší okamžiky vašeho života.

Už se nemůžete dočkat, až si budete zařizovat nový byt v hygge stylu? Podívejte se na nabídky bytů zde u ověřeného developera FINEP s dlouholetou tradicí.

Jak zařídit byt v hygge stylu

Zařizování bytu v hygge stylu neznamená nutně potřebu velké investice. Jde spíše o zaměření se na to, co vám přináší radost a pohodu. Zde je několik tipů, jak do své novostavby vnést hygge atmosféru:

  1. Měkké osvětlení je základem hygge domova. Rozmístěte po místnostech lampy a svíčky, které můžete zapálit večer pro vytvoření útulné atmosféry.
  2. Pokojové rostliny nejenže čistí vzduch, ale také dodávají domovu živý prvek. Dřevěné prvky, jako jsou dřevěné podlahy nebo nábytek, přispívají k přírodní atmosféře.
  3. Myslete také na to, abyste si vytvořili kousek čistě pro relax a odpočinek. Ať už je to koutek s křeslem a knihou nebo prostor pro meditaci, důležité je mít místo, kde můžete odpočívat a nabírat síly.
  4. Nezapomínejte na osobní a smysluplné předměty, které vám připomínají šťastné chvíle a milované osoby.

Hygge styl bydlení není jen o vzhledu ー je to filozofie, která oslavuje jednoduchost a radost z každodenních okamžiků. Při zařizování vašeho domova v hygge stylu si pamatujte, že cílem je vytvořit prostor, kde se cítíte naprosto v pohodě, bezpečně a spokojeně. A není to nakonec to, co z domova dělá domov?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat