Vaření s Koko: Cuketová polévka z grilu

Máte rádi skvělé jídlo, jehož přípravou nestrávíte půlku života ani nezruinujete rodinný rozpočet? Pak právě vám je určen náš nový seriál o vaření s rozhlasovou moderátorkou a nejúspěšnější českou foodblogerkou Veronikou „Koko“ Kokešovou, kterou můžete znát i z jejího on-line pořadu na Stream.cz.

Veronika vám v našem seriálu představí recepty, z nichž si vybere každý milovník dobrého a poctivého jídla – na své si přijdou jak vyznavači české kuchyně, tak i lehkých středomořských pokrmů.

Seriál Vaření s Koko přinese kromě tradičních fotoreceptů s detailními popisy postupu i videorecepty. A jakou pochoutku si pro vás připravila na první díl? Svou originální a úžasnou cuketovou polévku z grilu, která už si stihla získat skalní fanoušky i v naší redakci a určitě z ní budete nadšeni i vy!

Cuketová polévka z grilu

Cuketám právě vrcholí sezóna, tak toho využijte! „Nenechávejte cukety přerůst, sklízejte je mladé, pevné, kdy je můžete konzumovat i jako salátovou okurku – tedy čerstvé, bez tepelné úpravy. Obří kusy už mají tvrdou slupku a vodnaté středy plodů s velkými semínky musí pryč,“ vysvětluje na svém blogu Menudomů.cz Koko.

Cuketová polévka z grilu je její vlastní recept!

„Panuje obecný názor, že cuketová polévka je jaksi ‚jalová‘. Abychom z ní vykřesali něco nadpozemského, je zapotřebí kvalitní vývar (ať už zeleninový nebo kuřecí) a přidat tomu trochu šmrncu navíc," říká Koko.

Tak mě napadlo, že gril dává lepší chuť jakékoli zelenině a bylo. Jasně, že nebudete rozdělávat gril jen kvůli ní, ale pokud se trefíte ještě do pěkného počasí a budete pořádat podzimní grilovačku, přidat cukety a ostatní ingredience už je úplná hračka. A když vyměníte cukety za oloupanou dýni bez semínek a přidáte trochu chilli, bude to fungovat také úžasně,“ ujišťuje čtenářky Bety.cz Koko.

Suroviny:
(na 3 porce)

•  100 g už ogrilovaných cuket
•  1/2 menší ogrilované cibule
•  3 stroužky grilovaného oloupaného česneku
•  400 ml kuřecího vývaru
•  1 grilovaná chilli paprička
•  3 plátky grilovaného italského chleba
•  150 g grilované vinné klobásy
•  bylinky ze zahrádky
•  máslo nebo olej na konec
•  sůl, pepř

Postup:
1.
Připravte si nejprve vše na grilování. Cuketu omyjte a okrájejte konce. Poté ji podélně nakrájejte na přibližně 0,5centimetrové plátky. Rozkrojte neoloupanou cibuli (budete potřebovat jen polovinu), pokud máte hlavičku česneku, rovněž ji podélně rozkrojte a můžete pak půlku grilovat vcelku, nemusíte česnek rozdělovat na jednotlivé stroužky. Papričku nechte vcelku, pouze ji na dvou místech lehce propíchněte, aby vám při grilování „neexplodovala“. Ukrojte 3 asi centimetrové plátky chleba a připravte si klobásku.

2. Všechny výše uvedené a připravené ingredience lehce zakápněte olivovým olejem a rozmístěte na gril. Občas zkontrolujte, zda už nejsou hotové. Papričku sejměte z grilu v okamžiku, kdy se začne slupka nafukovat a loupat, klobása by měla být v takovém stavu, jako byste ji měli rovnou jíst (ale přemožte se), cuketové plátky by měly mít výraznější hnědé rýhování a mely by být měkké, to samé platí i o česneku a cibuli. Naopak chlebové plátky by měly být hezky opečené a křupavé.

3. Chilli papričku oloupejte (díky grilování to půjde snadno, jen pozor, abyste si pak nesáhli do oka) a zbavte ji semínek. Klobásku nakrájejte na kolečka, cuketu na menší kousky, cibuli a česnek oloupejte a také pokrájejte. Chleba nakrájejte na kostičky (krutónky).

4. V hrnci přiveďte k varu kuřecí vývar (může být i zeleninový) a přidejte cuketu, cibuli a česnek. Nechte povařit a poté rozmixujte ponorným mixerem. Znovu vraťte na sporák a přidejte na kousky nakrájenou půlku chilli papričky, dosolte a lehce opepřete. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte, případně přidejte další kousek papričky. Nakonec vsypte klobásku.

5. Stáhněte polévku z plotny. Pokud ji chcete zjemnit, vmíchejte do ní lžíci másla. Podle chuti (a toho, co najdete na zahradě nebo balkoně) ještě ochuťte svými oblíbenými bylinkami. Rozdělte do misek či talířů, přidejte krutónky a zakapejte olivovým olejem. Mimochodem, úžasná je polévka i druhý den, kdy se chutě krásně spojí a rozleží!
Hledáte nějaký další originální recept, do něhož byste mohli použít cuketovou úrodu? Vyzkoušet můžete třeba recept od Koko na skvělou slanou cuketovou buchtu nebo originální zpracování cuketových květů! Recepty najdetena Menudomu.cz a Menuvsezone.cz.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat