Vyzkoušeli jsme za vás: Robotický vysavač a mop v jednom. Budeme si ho přát pod stromeček?!

15.11.2013 | Bydlení a design

Tentokrát jsme našemu redakčnímu testu podrobili robotický mop Braava 320. Opravdu umí uklízet tak, jak výrobce slibuje? A vážně nám nepoškodí nábytek nebo nás nebude rušit hlukem?

Jak jsme hodnotili

Každý z nás dostal robotický mop na 3 dny. Kritériem byly samozřejmě vhodné povrchy doma, zkoušet robot, který dokáže zametat a mopovat, na kobercích, by bylo samozřejmě zbytečné (tímto se opět omlouváme naší kolegyni Báru, která byla z tohoto důvodu z testování vyřazena hned na začátku :).

Braava tak prošel nejrůznějšími zátěžovými situacemi, když si musel například poradit s kočičími i psími chlupy nebo rozdrobenými sušenkami z ručiček dvouletého vnoučka naší korektorky.

Hodnotili jsme samozřejmě úroveň úklidu, nenáročnost, tichý provoz a celkový dojem.

Kdo testoval: redaktorka Petra

Povrchy a smetí: Doma máme dva typy povrchů – v předsíni měkké lino a v obývacím pokoji a ložnici plovoucí podlahu. Uprostřed obýváku máme položený obdélníkový běhoun, tak jsem byla zvědavá, jak si robot poradí. Nebydlíme v nijak prašném prostředí, většinou zametám a vytírám tak 1krát až 2krát týdně, kromě klasického prachu vymetám hlavně nejrůznější drobky a vlasy.

První dojmy:
Byla jsem vůbec první, komu se robot dostal do ruky, takže jsem musela spoléhat sama na sebe, ne na zkušenosti a rady ostatních. Nakonec se ukázalo, že to není zas tak velký problém, užívání a ovládání mi (po malé „poradě“ s návodem a pod odhledem manžela) přišlo poměrně intuitivní.

Hodnocení:
Musím přiznat, že jsem byla zpočátku hodně skeptická, nějak mám pořád pocit, že co neuklidím sama, nebude uklizené dobře. Kromě toho jsem měla před očima obraz robotického vysavače mé kamarádky, který si koupila před lety, když u se nás tyhle „vychytávky“ dostaly na trh, a který jí omlátil nábytek i stěny. Takže první spuštění zametacího programu probíhalo pod přísným dozorem.

K mému překvapení se Braava vyhnul bez potíží naprosto všemu, včetně běhounu v obýváku, dokonce zametl i pod pohovkou (vím, že to výrobce slibuje, ale nějak se nám tomu nechtělo věřit). Z utěrky jsme vyklepali v podstatě běžné množství smetí. Protože nemáme moc velký být, zvládl robot na jedno nabití i celý prostor ještě vytřít. A ani tady vlastně nemám co vytknout.

Kdo testoval: redaktorka Zorka

Povrchy a smetí: Mám v bytě plovoucí podlahu ze dřeva, v koupelně pak lino. Vzhledem k tomu, že bydlíme v centru, mám doma o něco víc prachu než ostatní, navíc máme kočku, což znamená, že donekonečna zápasíme s chlupy.

První dojmy:
Petra byla z robota tak nadšená, že jsem se rozhodla být od počátku o něco kritičtější. A tak jsem si našla hned jeden malý „nedostatek“ – nic proti bílé barvě, v níž je Braava 320 vyroben, ale já si (k partnerově nijak velké radosti) vybírám i vysavač nebo smetáček podle barvy… Takže bych ocenila nějaký výraznější odstín (i když se ukázalo, že jsem u nás v redakci jediná).

Hodnocení:
Trochu jsem se bála, zvlášť když jsem v testování přišla na řadu jako druhá – kočičí chlupy totiž dokáží poměrně snadno zlikvidovat vysavač i aku koště, takže jsem měla obavy, že ostatní už nebudou mít co testovat… Ale robot naštěstí nezametá pomocí kartáčů, ale sbírá nečistoty do speciální utěrky, takže se ukázalo, že ani chlupy nebudou problém. To ostatně platí i pro režim mopování.

Co se týče tichosti provozu, musím říct, že mě překvapila – určitě bych si dokázala představit, že by mě robot nevzbudil, pokud bych ho zapnula na noc (ale kvůli kočce jsme to nezkoušeli, stačilo, že se celé odpoledne schovávala pod komodou a odmítala vylézt, i když už se po pokoji žádný robot neproháněl).

Kdo testoval: korektorka Irena

Povrchy a smetí: Na většině ploch bytu máme koberec, ale v manželově pracovně je marmoleum, předsíň a okolí kuchyňské linky kryje klasické lino.

První dojmy:
Na rozdíl od Zorky mi barva nevadí (a kočku nemáme), ovládání mě příjemně překvapilo svou jednoduchostí, oceňuji, že robot do ničeho nenaráží.

Hodnocení:
Jako jediná jsem se odvážila nechat napodruhé (napoprvé jsme nechtěli přijít o zábavu aneb když je pozorování zametajícího Braava při prvním zapnutí zajímavější než televize) robota doma „samotného“ – když jsem se vrátila z práce, bylo v pracovně zameteno a robot tam, kde jsem ho nechala.

Úklid dokonce prošel i testem s bílou rukavicí (v našem případě bílým ubrouskem) – ani zpod knihovny jsme nic nevymetli. Kdyby se známkovalo, musela bych dát nejspíš jedničku.

Kdo testoval: webeditorka Alice

Povrchy a smetí: V hale je dlažba, ve většině pokojů dřevěná plovoucí podlaha, v kuchyni laminátová. Žijeme za Prahou, máme domek se zahradou, malé dítě a dva psy, takže kromě „klasické“ špíny ještě bojujeme s chlupy, nejrůznějšími drobky, rozlitým pitím nebo „vyklopeným“ jídlem, blátem apod.

První dojmy:
Naše rodina testovala jako poslední, protože u nás na Braava čekalo asi nejvíce nástrah – s manželem jsme chvílemi nevěděli, koho od robota odhánět dříve, jestli malého Domču nebo psy.

Hodnocení:
Asi opakoval, co už napsaly holky přede mnou, takže – s úklidem jsme byli spokojení, jen hadřík z mikrovlákna, který Braava používá na vytírání, jsme museli rovnou vyprat, protože jen tak přemáchnout v ruce by nestačilo (ale to bylo kvůli množství špíny v hale). Podrobili jsme robot i zátěžovému testu, když jsme otevřeli bezpečnostní branku nad schody a vyzkoušeli, jestli opravdu nespadne – nespadl. Takže za naši rodinu spokojenost.

A jaký je verdikt?

Milý Ježíšku,

Petra, Zorka, Irena a dokonce i Alice byla letos moc hodná, tak bys jim za to mohl nadělit malého pomocníka do domácnosti. Návod, jak vybírat najdeš výše...

:)







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:36
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat