Co zvážit, než svému dítěti pořídíte chytrý telefon

Chytrý telefon má dnes skoro každý z nás. Ale kdy ho koupit dítěti? A proč smartphone jako dárek dítěti, jemuž ještě nebylo třeba ani deset let, není zas tak dobrý nápad, jak si myslíte?

Pokud potřebujete být se svým malým dítětem v kontaktu i přes den, raději mu pořiďte klasický telefon, který toho ještě moc neumí. Jednak opravdu není potřeba, aby měl prvňáček mobil s internetem a všemi možnými vymoženostmi, jednak existují poměrně pádné důvody, které dokazují, že smartphony pro malé děti prostě nejsou.

My vám jich představíme hned sedm.

Spousta času u obrazovky

Děti dnes se svým telefonem tráví neúměrné množství času. A i když si dáte s koupí smartphonu svému potomkovi předsevzetí, že budete pečlivě kontrolovat, jak dlouho na něm hraje nebo surfuje po internetu, stejně ho neuhlídáte. Děti s mobilem vstávají i usínají, tráví na něm veškerý volný čas. A to přece nechcete. Dětství připoutané k displeji je smutná věc.

Soukromí? Zapomeňte!

Je třeba si přiznat, že přes všechnu snahu nikdy nikdy nebude na internetu zcela anonymní. Soukromí na něm ztratíte rychle i vy, natož vaše dítě, které jen těžko může chápat, v čem tkví nebezpečí a nástrahy internetu.

Stačí, aby někdo na svém profilu uveřejnil fotografii s vašim dítětem, kamarád vašeho potomka někde sdělil, kam všichni chodí do školy nebo kdo je kde na dovolené apod., a v případě nepovolaných čtenářů je zaděláno na průšvih. O tom, co hrozí, když se vaše děti samy přihlásí na sociální sítě či začnou chatovat s cizími lidmi, ani nemluvě.

Sociální život na síti

Není smutné, že si děti posílají zprávy přes Facebook nebo Skype místo toho, aby vyrazily na hřiště a tam si všechno během her vypověděly? Nemyslete, že dětem ke správnému rozvoji sociální inteligence stačí, když hodiny chatuje. Nepodceňujte důležitost setkávání „tváří v tvář“, ani když jde o děti. Děti se musejí naučit základům interakce s ostatními lidmi. To jim mobil neposkytne.

Neuhlídatelné aplikace

Stahování nejrůznějších aplikací je u smartphonů naprosto normální. Ovšem víte, co všechno se dá stáhnout? Věřte, že u některých aplikací opravdu nechcete, aby se nacházely v mobilu malého dítěte (už i u dospělých je to někdy průšvih, ale ti alespoň většinou vědí, co dělají). Myslíte, že stahování uhlídáte? Pak pro vás máme špatnou zprávu – neuhlídáte.

Šikana přes displej

Kyberšikana je pojmem, který se bohužel v naší společnosti zažívá čím dál víc. A dopouštějí se jí čím dál mladší ročníky. Spousta dětí, které v ní mají prsty, by se šikany nikdy nedopustila, pokud by nebyly „schované“ za mobily, jež jim dodávají pocit anonymity a bezpečí. Bohužel jsou již známy i případy, kdy se dítě kvůli kyberšikaně pokusilo o sebevraždu (některé z nich i úspěšně).

Závislost od plínek

Že jsou smartphony návykové a vzniká na nich lehce závislost, moc dobře víme. Však s nimi máme dostatek zkušeností i v tomto ohledu (schválně, jak dlouhá doba od probuzeni uplyne, než se natáhnete po svém chytrém telefonu?). Ani děti nejsou vůči takovému návyku imunní. Naopak u nich závislost vzniká velmi snadno. Určitě jste viděli nějaké to video, na které dítko, jemuž se právě vybil mobil nebo kterému rodiče zakázali hrát na něm nějakou hru, dostává vpravdě hysterický záchvat. Přišlo vám to vtipné? Tak si v této situaci představte vlastního potomka…

Nedomýšlení důsledků

Děti jsou příliš malé na to, aby dokázaly domyslet důsledky všech svých akcí. Ty na síti nevyjímaje. Natočení spolužáka při ponižující situaci nevidí jako kyberšikanu (ačkoli se o ni jedná) a nedojde jim, že kamarád může mít psychické následky, prozrazování osobních informací na chatu nepovažují za nebezpečnou situaci, a tak klidně napíší, kde bydlí či kam chodí do školy (a co když se na druhém konci skrývá nebezpečný deviant?), 11letá holčička se nechá přemluvit k poslání nahé fotky (která pak může být zneužita pro kyberšikanu, případně vydírání, nebo nedej bože sexuální násilí).

Můžete jim promlouvat do duše, jak chcete – ale vzpomeňte si na své dětství. Kolikrát jste své rodiče neposlechli? Tak vidíte. Jen dnes na naše potomky kvůli moderním technologiím mohou číhat mnohem větší nebezpečí. A tak jejich dětství chraňte tak dlouho, jak jen to půjde.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat