Děti z císařských řezů jsou častěji obézní

Císařský řez je evolučně nepřirozenou metodou porodu. A i když je mnohdy nevyhnutelným způsobem, který zachrání život matce i dítěti, mělo by k němu docházet jen v nevyhnutelných případech. Podle vědců z Harvardovy univerzity totiž přispívá k epidemii obezity. Během přirozeného porodu se totiž dítě nakazí řadou bakterií, které působí příznivě na jeho zdraví.

Děti přivedené na svět císařským řezem trpí obezitou o patnáct procent více v době, kdy dosahují puberty. Přitom obezita v období puberty často přetrvává do dospělosti.

Ačkoli jsou císařské řezy mnohdy nevyhnutelné, některé matky je dnes volí dopředu, i když by mohly porodit přirozeně. Vystavují tím ale svého potomka – a také sebe – horší zdravotní kondici. V několika studiích z minulosti bylo prokázáno, že ženy po císařském řezu trpí častěji některými typy rakoviny.

Vědci z Harvardovy univerzity tvrdí, že při průchodu pohlavními cestami se dítě nakazí bakteriemi matčina těla. Tento evoluční mechanismus mu zajistí zdravou střevní mikroflóru, která pak přispívá k normální postavě a dobré kondici.

„Císařský řez je bezpochyby nezbytný a život zachraňující zákrok v mnoha případech. Ale císařský řez má také známá rizika u matek a novorozenců. Naše objevy dokazují, že riziko obezity u novorozenců by mohlo být dalším faktorem k zvážení,“ tvrdí profesor Jorge Chavarro z Harvardovy univerzity.






Celkem 17 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat