Jak nejlépe zvládnout období puberty?

17.01.2017 | Děti a rodina

SERIÁL (NE)GRAMOTNÝ RODIČ: Mnoho rodičů se období puberty svých dětí velmi obává. Proč? Jelikož mají pocit, že své dítě již nebudou zvládat. Že je budou zkoušet, co vydrží, vyskakovat si a „přerůstat jim přes hlavu”. Že nebudou poslouchat, začnou odmlouvat a stanou se nezvladatelné.

Děti v období puberty svým chováním opět jen odrážejí přístup rodiče. Pokud rodič nezvládá sám sebe, dítě se chová nezvladatelně. Přitom období puberty je přirozená fáze růstu osobnosti člověka. Z dětství každý postupně potřebuje dozrát do dospělosti. Děti mohou začít mít jiný názor na různé situace. S rodiči i nesouhlasit. Mít vlastní pravdu. To je ale vše v pořádku. Tyto projevy můžeme vnímat dokonce někdy i u tříletých dětí.

Buďte šťastní i za jiný názor

Byla jsem tak ráda, když jsem od svých dětí již v poměrně raném věku, cca 3 let, slyšela: „Mami, ale ty nemáš pravdu, to je jinak…” Dala jsem dceři skutečně za pravdu, protože měla v dané situaci pravdu. I mě to obohatilo. Byla jsem šťastná, že se nebojí vyjádřit svůj názor. Měla jsem radost, když mi děti dokázaly argumentovat a obhájit si svoje pravdy a nenechaly si „natlačit” můj názor.

Cítila jsem, že se o ně nemusím bát, že s nimi v budoucnu někdo bude manipulovat, protože pokud se dokáží zdravě postavit svému rodiči, tak to budou umět i v životě vůči dalším autoritám.

Nevychovávejte další „poslušné ovce”

Nechtěla jsem vychovat „poslušné ovce”, které musejí dát pro klid za pravdu autoritě. Toho jsem se chtěla vyvarovat. Největší problémy rodičů s dětmi v období puberty vycházejí z toho, že se rodiče stále snaží za každou cenu prosadit si své. Nechtějí slyšet jiný názor od svých dětí. Bojí se dát za pravdu svým dětem a ustoupit jim, aby jejich rodičovská autorita neutrpěla újmu. Tlačí svoje postoje, vystupují direktivně z pozice autority a děti vzdorují již silnějšími „zbraněmi”, než když byly malé. „Bude to tak, jak jsem řekla. Jsi dítě a dokud tě živím budeš poslouchat. Jsem rodič a vím to lépe než ty.”

Když rodič nezvládá sám sebe

Dochází ke střetům. Problém je však na straně rodičů. Nezvládají sebe a mají obavu ze ztráty své pozice a rodičovské autority. Tímto přístupem s dětmi vztah nikdy nerozvineme do další fáze. Malé děti oddaně poslouchají. Větší děti již potřebují od svých rodičů prostor, vyjádřit svůj názor. Když ho nedostanou, tak si ho silou prosazují.

Mnoho dětí se od rodičů postupně odloučí a celý život již spolu nenaváží láskyplnou komunikaci, pokud rodič pubertu svých dětí dostatečně nezvládne. Období puberty je důležitým mezníkem vztahu s našimi dětmi.

Nevychovávejte další ovce, které budou celý život jen poslouchat druhé lidi a nebudou schopné vyjádřit svůj vlastní názor. Přistupujte k dětem tak, abyste si zůstali blízcí celý život.

Jak konkrétně neselhat jako rodič a připravit tak z vašich dětí do života zdravě sebevědomé dospělé, se dozvíte v mé knize (Ne)Gramotný rodič, která vám ukáže cestu.

Lucie Königová je koučka, mentorka partnerských vztahů, lektorka, autorka projektu (Ne)Gramotný rodič – Jak neselhat jako rodič. Je ale především mámou 17leté dcery Belindy a 14letého syna Olivera. Ve své knize předává koncentrovaně ty nejdůležitější osobní poznatky ze své role rodiče i poznání a zkušenosti ze své mnohaleté profesní praxe, především z koučinkového křesla.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat