Komentáře k článku

Petr 25.03.2017

Hlavně co ty přestarostlivé uvědomělé matky vychovávají za rozmazlené fracky, které musí zase do 30 let vodit za ručičku.

Marie Petr 25.03.2017

Nejste náhodou jeden z těch " fracků ?"

iveta Marie 25.03.2017

já měla malou skoro v 30 teď už má 6 a s exmanželem se pokoušíme o další zatím neúspěšně a to mám doma jak těhotenský tak ovulační test a nic zato žeru jak kyselina a mám furt žízeň a tím pádem chodím furt na hajzl, asi sem sežrala tasemnicu jinak není možné

Jana iveta 25.03.2017

Nikdy neni pozde;-)

karla (43.let) 25.03.2017

Já měla své první dítě až v 34 letech a druhé v 36 letech. Všechno proběhlo dobře a porod taky. A to jsem vdaná už 17.let. Ale dříve jsme na děti neměli moc času a bylo dost práce. Sex byl pravidelný a v životě jsem nebrala žádné pilulky. Kamarádka se vdala ve dvaceti a má tři děti a to je starší o rok, než jsem já. Ale zůstala sama, protože s manželem to nezvládala. Čím je žena starší, tím bude lepší matkou.

Marie 25.03.2017

já rovněž první ve třiceti, druhé ve 34, nic jsem nezmeškala a celou bobu s dětmi jsem si to užívala*5**5*

čtenář 25.03.2017

Článek dobrý, ale k čemu je dobré psát šedým písmem? Horší viditelnost. >:(

sluníčko 25.03.2017

Nemyslím,že je to o věku, některé maminky nezmoudří ani v padesáti, Horší je, že ve škole se budou učitelky ptát, zda nejste babička toho žáčka. Po dvacítce je ideální čas na děti a na práci se neohlížet, žijeme jen jednou

Sobina sluníčko 25.03.2017

Žena, když o sebe dbá tak se jí nikdo nebude ptát zda je babička či matka, jen opravdu možná někdo netaktní*10*

J.K. 25.03.2017

Když jsem byla v tom "ideálním" věku, jak mnozí počítají mezi 20 - 30, žila jsem s mužským, co mě psychicky ničil, takže bylo vlastně dobře, že jsme děti neměli. Pak jsem se začala dávat dohromady, rozvedla se, nabyla nové rovnováhy, ale je mi už skoro 40. Na děti už jsem stará, takže si už nehledám ani nového partnera.

Petr J.K. 25.03.2017

Stará nejdte. kuste to.

Petr Petr 25.03.2017

Oprava. Stara nejste. Zkuste to. Manzelka rodila ve 41.letech.

Sobina J.K. 25.03.2017

Ideální věk je sporadický. Já byla v porodnici s těmi "dvacítkami" a měly takových problémů, že já v 36 letech v duchu děkovala za bezproblémové těhotenství. Kdybych měla dítě hned ve 22 s exmanželem, zůstala bych s ním dnes sama, takhle mám partnera daleko lepšího a děti. Mám kamarádku, která bude mít ted v 41 letech dítě a není pozdě. Každý to má nastavený jinak.

Katka Sobina 25.03.2017

Ahoj taky jsem si myslela že jsem stará opuštění exmanžela byla nejlepší věc v mém životě,ale měla jsem to udělat dřív. Ted je mi 42 a mám pětiměsíční krásnou zdravou holčičku milujícího přítele. Těhotenství porod vše v naprostém pořadku.;-)

J.K. Petr 26.03.2017

Ono to vážně není tak snadné, jak to vypadá. Když jsem překonala fázi "Všichni chlapi jsou šmejdi", tak jsem se pokoušela o seznamování, ale nemám asi ten správný talent, vždycky jsem skončila s rozbitým srdcem a ve fázi "Ne všichni jsou šmejdi, ale šmejdi jsou všichni, do kterých se zamiluju". Takže asi tak. No a dopadla jsem tím způsobem, že jsem si začala namlouvat, že jsem věčná smolařka a lepší nejspíš bude když zůstanu sama.

konatovka 25.03.2017

Je to opravdu individuální. :-O

Vychovaná 25.03.2017

Samozřejmě, že takové ženy nezvyšují hlas a neplácnou přes zadek, protože už nemají tolik síly a vytrvalosti ve výchvě. V mém okolí mám spoustu takových. Když dítě pak dělá, co nemá, matka mu s klidem třeba i desetkrát zopakuje, ať přestane. Dítě stejně neposlechne a dělá si, co chce. Nevidím na plácnutí přes zadek nic špatného, když je k tomu důvod. Nechápu "moderní" výchovu. Já sama jsem byla vychovaná po staru. Vždycky jsme s bratrem věděli, proč jsme dostali nebo proč mamka zvýšila hlas a určitě z toho teď nemáme žádné trauma.

Vychovaná Vychovaná 25.03.2017

Ale myslím tím hlavně starší maminy přes 40+

jana 25.03.2017

já jsem svého prvního syna porodila když mi bylo 23 let a svého druhého syna ve 39 a nevydím v tom žádný problém .Oba jsem vychovala a oba jsou už dospělí, Jsou zdraví a nikdy nebyli vážně nemocní a i já jsem vcelku zdravá tak jak člověk může být když je mu 59 a manuálně pracoval celý život.

Luciferka 25.03.2017

Já porodila první dítě v 34 a teď čekám druhé v 36 letech. Maximálně si mateřství užívám, ale rozhodně umím i zvýšit hlas, i plácnout přes zadek. Na jednu stranu si myslím, že třeba před 10 lety bych měla víc energie na to noční nespání a časté vstávání když se miminko narodí, ale jinak pro mě byl můj věk ideálním pro načasování těhotenství a mateřství :-)

Karolina Luciferka 25.03.2017

ale neměla byste více času, byly jen látkové pleny, nyní máte papírové a to je super, můžete cenou noc spát, já vstávala každé 2-3 hodiny. Hlavní není věk, já měla porod, že o něm pomalu ani nevím, ale partner, bez dobrého partnera je to špatné, kor když nemáte rodiče, jako já. Píšu o sobě výš.

Helena 25.03.2017

Rodiče mě měli na tehdejší dobu "pozdě-ji" - otci bylo téměř 40, matce dost přes 30... Dožili se pěkného věku a dali mi pěkné dětství, nicméně si myslím, že mít mě o pár let dřív a "pořídit" mi ještě sourozence, bylo by to asi docela fajn. Jako starší rodiče a navíc jedináčka - dost mě pořád sledovali, báli se o mě někdy až příliš... Hodně se na mě soustředili a přece jen bylo leckdy poznat, že jsou starší a jinak "nastavení" - než mladí rodiče mých spolužáků:) Je to ale tak individuální, že nejde jednoznačně říct, co je lepší - jestli mít hodně mladé nebo naopak docela "staré" rodiče. Faktem ovšem je, že většina mých vrstevníků rodiče nebo alespoň jednoho z nich stále ještě samozřejmě- na rozdíl ode mě- má. To je díky tomu, že tehdy mívala většina lidí děti kolem dvacítky- ženy 18 - 22 let, muži se často ženili na vojně a kolem 21 - 24 let už byli otci. Já už na rodiče můžu jen vzpomínat...

Jarka 25.03.2017

Já jsem na tehdejší dobu byla stará matka, syna jsem měla ve 34 a dceru v 36 letech. Teď je jim 31 a 29 let, oba mají vysokou školu, dcera dokonce 2 . Tehdy se mnou byly v porodnici maminky o generaci mladší.

Karolina 25.03.2017

Měla jsem dítě ve 38 , vdávala jsem se dlouho, líbila se mi svoboda, porod byl lehký, problémy žádné, akorát s manželem, nyní ex, ten mi "dělal" nervy, takže jsem klidnou matkou nebyla, ale kdybych měla jiného muže, bylo by fajn. Zůstala jsem sama, a nastal problém, přišla jsem o práci skoro v 50ti , samozřejmě už mě nikdo nechtěl, uklizečku jsem zase nechtěla dělat já. Nebydlím v Praze.Rodiče nemám. Takže já vidím pouze jeden problém, peníze - práce, pokud se o ni přijde. Sama bych mohla jít třeba 200 km daleko pracovat, ale s dítětem a vlastním bytem, to jaksi nelze. Byla to krušná doba, ale přežila jsem. I dítě, dnes je mu 25 a má vysokou školu. Jsem moc ráda.

Vera Karolina 25.03.2017

Ale byly papírové pleny :-D a naopak me nespani ve vyssim veku nedelalo takove problemy,jako v 25. Kazdy vek ma svoje. V 35 jsem se citila hur,jak v 38. Zkratka kazde tehu je jine.

ellen 25.03.2017

Já si myslím, že 35 let je maximální hranice, aby se předešlo zdravotním komplikacím jak matky, tak dítěte. A co se týká výchovy, tak v pozdějším věku už rodiče nemají na děti tolik sil, a velký věkový rozdíl, který už je dvougenerační, také nepřispívá k porozumění mezi rodiči a dětmi. Ženám připadá, že ve 40 mají ještě dost elánu, tak si pořídí dítě, ale nedomyslí, že za 15 let, až bude dítě v pubertě a bude potřebovat pevnou ruku, jim bude 55, a že na puberťáka nebudou mít nervy ani sílu, že budou ještě dalších 10 let pracovat, atd... Do důchodu pak půjdou totálně zhuntované, vyčerpané a s depresemi. Ze své poradenské praxe znám mnoho žen, které měly děti až kolem 40, a všechny jsou dost rozhozené - některé ještě dříve, než jdou děti do školy, některé později, ale od všech slyším vždy jen jedno: měla jsem mít děti dříve, teď mě unavují a nestačím na ně, nemám vůbec čas na sebe... Ale daly přednost kariéře, nebo si chtěly "užívat", než budou mít děti, tak za to platí únavou v pozdějším věku, v tom věku, kdy už žena potřebuje mít čas pro sebe, kdy si chce užít i trochu klidu po práci apod. Všechno má vždy své pro a proti, a každý potřebuje udělat tu SVOJI zkušenost. Tohle se týká většinou žen, které mají tak pozdě první dítě. Jsou zvyklé na určitý standard, na určitý režim, ale když jim ho dítě naruší, vyrovnávají se s tím hůř než ženy mezi 20 a 30. Zkrátka, čím je člověk starší, tím se hůř přizpůsobuje velkým změnám. A dítě představuje obrovskou změnu. Dnešní ženy jsou sice už od 18-ti světoběžnice, ale ještě ve 30-ti se chovají jako děti, chtějí se jen bavit a bojí se mít rodinu, přijmout zodpovědnost. K tomu mohu říct jen jedno: zábava nikomu neuteče, ale skutečný život a opravdové hodnoty, ty by mohl člověk prošvihnout nebo se jich ani nedožít...

Anet ellen 25.03.2017

Mate pravdu .

Karolina 25.03.2017

Moje známá měla své upevní dítě v padesáti letech. Dnes je dceři 6 let a neumím si představí jak se to bude vyvíjet dál. Na výchovu je sama tak jen lze doufat ze ho výchova.vidím to spíše na obrovskou nezodpovednost

A. 25.03.2017

Nečtěte takové věci .. v nemocnici vidím úplný opak a to same v životech lidi okolo me ...

Jarmila 26.03.2017

V tom "ideálním" věku pro porod jsem měla nezodpovědného manžela, který se postupně propracoval i k alkoholismu. Jsem ráda, že jsem s ním děti nakonec neměla. Ono to tedy ani zpočátku nešlo a pak jsem už s ním nechtěla. Po rozvodu, po třicítce jsem se dávala několik let dohromady. Pak jsem si našla přítele a otěhotněla hned 2x, ale ani jednou to nevyšlo. Do toho jsem dodělávala školu, přišla vážná nemoc a byla jsem psychicky i fyzicky unavená. S přítelem jsme se nakonec rozešli a já zůstala v 38mi letech sama. Když jsme se zase začali stýkat, okamžitě jsem si řekla, že chci miminko. A ono přišlo hned a teď, kdy je mi 41, mám skoro dvouletou dceru. Neměnila bych. Je moc hodná a říkám, že ji mám za odměnu. Prostě přišla v ten pravý čas - pro mě i pro ni. Dřív jsem na dítě prostě nebyla připravená. A děkuji za to, že je zdravá a já také. Nikdy není pozdě, když se na to žena cítí a přeje si miminko. Ví už, do čeho jde a je na to připravena.

Zasloužila matka 26.03.2017

Za mě, mám zkušenosti obě. Děti s jedním manželem ve dvaceti a poslední těhotenství v 37 létech. První dítě umí sedm cizích jazyků, poslední studuje v zahraničí. Jako mladá matka plná elánu, síly do života, finančně nic moc. Děti nevychované jak ve skleníku, něco si musely odepřít, podělit, přičinit se práci, což jím nebylo na škodu v životě si rádi dobře. Věkový rozdíl nebyl veliký což k pochopení obou stran bylo dobré. Těhotenství v 37 krásné, všichni o mě pečovali na co ve dvaceti nebylo čas ( bylo se třeba postarat o bydlení , byl to teprve rozjezd :-) ) porod komplikace. Dítě zdravé, krásné, milé. Ale věk je věk, únava, raději bez příkazu a udělala samá, míň mě to unavilo. Benjamínek, který si žil jak v bavlnce a my už i dědečkové ( on v sedmi letech strýček ) běhali po třídních schůzkách. Za mě v druhém životě ne. Sousedi v našem věku si od čtyřicítky v klidu užívali života a já jsem řešila plavání, lyžák, třídní schůzky... jedine plus finančně jsme byli na tom lépe než na začátku. To neznamená, že litují, nakonec je to fajn dítě, sice ještě pod našimi křídly, ale sám pochopil, že musí se naučit nespoléhat na rodiče a tak si zařídil studium v zahraničí, kde se mimo jiné učí všechno to co dělali rodiče a osamastnuje se. Takže moje rada, děti ve dvaceti, kdy je žena zdravá, plná života, zásadně nečekat do přechodu, vždyť vlastně ženino tělo ve čtyřiceti se připravuje na přechod. A taky jedno generační rozdíl pro dítě není žádná výhra, což vnoučat se dožít bude taky otázka. A v důchodovém věku ještě řešit stipendium dítěte mi nepřipadá vhodná doba.

Jiří Kalvach Panda Zasloužila matka 26.03.2017

Pozoruhodně nevyrovnaný názor, i po dobrých zkušenostech. Žena má dítě tehdy, pokud má s kým a ví, či tuší, že otec dítěte ho chce také. Takže je to v zásadě a obvykle plod lidské lásky, ne jiná potřeba. Nehodnotím jiné případy, např. motivaci náboženskou nebo násilí na ženě, nebo umělé oplodnění singlistky. Tak potom vážení není důležité, zda má žena v případě plného vztahu s mužem dítě ve 20 nebo ve 39 letech. Čím vyšší věk rodičky, cca v tomto rozpětí, tím více si celý proces narození a výchovy potomka (ů) může žena i otec dítěte užít, protože tato žena už jedná hodně racionálně. A to dítě tak může získat pro život víc, než u mladé matky, která ještě nemusí mít jasno ani v citovém životě, ani nemusí být nijak zkušená a tzv."vybouřená".

XY Jiří Kalvach Panda 26.03.2017

Vážený pane Kalvachu, jste muž, čili těžko můžete posuzovat, jak se cítí matka po těhotenství a porodu ve dvaceti, a jak v devětatřiceti, či ještě později. Pro tatínka to možná tak velký rozdíl není, pro matku je každý rok navíc znát. Mnohem hůř se s porodem samotným vyrovnává její tělo, mnohem více vysilující je pro ni péče o malé dítě. Víte, i můj muž se nedávno přiznal, že jinak se mu pařilo ve dvaceti, kdy šel třeba rovnou z tahu do práce, a jinak dneska, kdy mu schází kousek do padesátky, a jedna prohýřená noc ho sklátí na dva dny. Stejně tak ani ženám sil věkem nepřibývá. A ano, může si to těhotenství užívat, může si užívat i to mateřství, proč ne, ale přiznejme si, že málokterá má tolik páry, aby jako zralá pětapadesátnice někde stíhala patnáctiletému puberťákovi. Sama jsem měla ve třiatřiceti, těhotenství sice v pohodě, ale porod tak strašný, že jsem se z něj sbírala skoro rok. Dneska je synkovi 14, a ze mě je (hlavně tedy díky nemoci) fyzicky skoro babka. Takže za mě - čím dřív, tím lépe. Ono je totiž potřeba taky myslet na děti - aby v pubertě jejich rodiče nebyli na úrovni seniorů, a dítě nemělo denně před očima dvě trosky, o které se bude muset možná v dohledné budoucnosti starat. A z pohledu rodiče - puberta se asi lépe zvládá rodiči, který je věkem blíže tomu pubescentovi, než domovu důchodců. Ale jako ve všem platí i tady - jaký si to uděláš, takový to máš, a každému z nás vyhovuje něco jiného. Hezký den.

Monika XY 26.03.2017

Paní XY, moc hezky napsané, mám zcela shodný názor ! Ono i pak být babičkou je fajn v tom nižším věku, kdy může vnoučatům nabídnout více.. Ale to jen odbočení, téma je o maminkách... Mějte se pěkně a ať máte mnoho sil do dalších let..

Monika 26.03.2017

Každá žena nechť rodí, kdy prostě jí to vyhovuje.. Já rodila před třicítkou, starší syn je o hlavu vyšší jak já /ne, nejsem trpaslík:-D/ a na tu vysokou se chystá taky..Po třicítce bych děti mít nechtěla, přeci jen ve vyšším věku už člověk, jako já, chce mít více klidu a pohody, čemuž též přisuzuji zmínku o tom, že starší matky jsou k dětem "mírnější" = je to laxnost a spíš jakýsi nezájem a lenost řešit nějaké "drobné prohřešky".. Znám paní, ta rodila druhé dítě před 40, chudák kluk, žije si tedy jak v bavlnce, má všechno.. dokonce mu jsou dopřány operace k vylepšení vzhledu.. Ale chápu, že někdo si mimčo pořídí třeba s novým partnerem bez ohledu na věk... Zkrátka každý na to máme jiný pohled...Hlavně, ať jsou mimča zdravá *5*

mamka 26.03.2017

Je mi 43 let, čekám své třetí dítě s novým partnerem, který děti ještě nemá. Oba se na miminko moc a moc těšíme. Dceru jsem měla v 27, syna v 31 letech. Synovi je 12 let, mnozí jeho spolužáci mají skoro o generaci mladší maminky, které už ve třiceti vypadají jako mé starší sestry...Takže pokud máte elán, skvělého muže po boku, jste zdravé a vitální, klidně do toho jděte. *5*

Jiří Kalvach Panda mamka 26.03.2017

ANO !!! To je žena, jaká má být! S takovou jde chlap na kraj světa! Její děti budou v životě úspěšné.

Monika Jiří Kalvach Panda 26.03.2017

Reakce na pana Kalvacha: Vážený, o odpověď níže zmiňujete věk.rozpětí 20-39let s tím, že čím vyšší věk, tím lepší a zazdíte to zhodnocením situace, že dítě získá pro život víc, než u mladé matky.. tudíž žena ve 39letech je pro Vás samého "stará matka"XD ..... A tady z 5 řádků anonymní pisatelky má člověk pocit, že jste našel Vy sám bohyni svého života *4*.. Ono někomu stačí opravdu málo pro vytvoření si obrazu o člověku... Teď jen k pisatelce "mamce"... Každý má právo na svůj názor.. já za sebe musím říct, že mi není 40, synovi je 15 a na prodloužených jsem si připadala, že jsem omylem vkročila do domova důchodců, což mě jen utvrdilo v tom, že dítě kol čtyřicítky rozhodně není to pravé ořechové... U Vás je to pochopitelné, máte nového partnera a je běžné, že se žena snaží tento svazek více stmelit právě společným potomkem... Přeju Vám hodně štěstíčka, aby Vám vztah vydržel *5*

XY mamka 26.03.2017

Přeju Vám ze srdce, aby Vám ta vitalita, zdraví i hodný muž po boku vydrželi. Opravdu. Ale uvědomujete si třeba, že v době, kdy vaše dítě bude například maturovat, bude Vám už nějakých - jestli dobře počítám - sladkých třiašedesát? Víte, mě tohle připadá takové trochu sobecké od matek ve Vašem věku. VY to chcete, VY se na to (dneska) cítíte... ale asi bych se taky trochu zamýšlela nad tím, jak to po čase bude vnímat Vaše dítě, a nad tím, zda ta vitalita a zdraví mi vydrží až do doby, kdy bude to dítě zaopatřené. A ano, vím, že onemocnět nebo dokonce zemřít může i mladý rodič, a zbyde po něm nezaopatřený potomek - ale jednak je tu třeba ještě šance, že jsou naživu jeho prarodiče, a zadruhé u mladých rodičů je ta šance poněkud nižší... Já si prostě i přes výsledky všech možných výzkumů nemyslím, že odsouvání narození dítěte do pozdějšího věku matky, je něčím pozitivní. :-(

Eva XY 26.03.2017

Asi si potrebujete udrzet partnera,proto dalsi dite...Ja to povazuji za nezodpovedne vuci diteti,ktere se Vam narodi.Ted je Vam 43 a az mu bude 15 tak skoro 60....jestli se toho dozijete...dnes tady jste a zitra muze byt vsechno jinak....Mluvim z vlastni zkusenosti,dcera zemrela ve 33 letech a zustal po ni 10 mesicni chlapecek o ktereho se ted staram ja..Kdyz me bylo 20 zvladala jsem peci v pohode,cim je clovek starsi tim domysli vice dusledky co se muze stat,je uzkostlivejsi a vice se o dite boji...a to nemluvim o tom,kdyz se nekam rozbehne ze mu tezko stiham....jeste ze jsem mela deti dost brzy,ze se muzu o maleho postarat,mit ho ve vasem veku asi by skoncil nekde v ustavu....po 40.je kazdy rok znat,ted si jeste libujete v jake jste kondici ale chci Vas videt za par let

Alča Eva 26.03.2017

Tchýni bylo shodou okolností taky 43 když porodila manžela. Dnes už má hodně přes osmdesát a pořád jezdí na kole. A manžel? Ten zemřel při autonehodě. Bylo mu 38.

ala mamka 07.04.2017

V šestadvaceti jsem si spokojeně řekla, že mám rodinu pohromadě, měla jsem už tři děti. Čtyřicítka byl pro mne věk, kdy už se děti osamostatňovaly, dokonce jsem po roce byla i babičkou a nikdo mi nevěřil, že je mi přes čtyřicet. Proto jsem získala zkušenost, že žena po čtyřicítce vypadá líp, než ve dvaceti, ať má děti nebo ne. Byla jsem štíhlejší než mé dospívající dcery, byla jsem v pohodě a svět byl krásný. Dcery v pubertě problémy nedělaly, dneska jseu všechny úspěšné a jen moje nejmladší nešla v mých stopách a poslední třetí dítě měla až ve čtyřiceti. Uhoněná, utahaná, nervozní, křičící na děti, zatímco její sestry už maji děti dospělé, které si už samy vydělávají, a já jsem od pětašedesáti prababička. Jsem tak "zničená" z toho raného mateřství, že téměř v sedmdesáti mám stále svou hnědou barvu vlasů, a málokdo mi tu blížící se sedmdesátku hádá, stejně jako mi nikdo nehádal ani tu pětačtyřicítku. Vím jedno, po třicítce bych už neměla tolik síly a energie a myslím si, že přiroda zařídila dobře, aby ženy měly děti po dvacítce, kdy i tělo je na to připraveno a mladá žena je ještě plná síly a energie..Jaké děti budou záleží jen na tom, jak je rodiče vychovají

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat