Dítě je neposedné a podrážděné. Možná trpí nemocí tance svatého Víta

Zdá se vám, že s vaším dítětem v poslední době není něco v pořádku? Bývá neposedné, podrážděné, neklidné a rozrušené? Možná se jedná o tanec svatého Víta! Jak se dříve rozpoznával a co vám „na něj“ předepíší současní lékaři?

Uvedená nemoc má pozvolný nástup. Nejdřív dítě není „ve své kůži“, postupem času se rozvíjí náhlé a bezúčelné záškuby nebo kroutivé pohyby končetin. Tyto potíže mohou postihnout také zbytek tělo nebo obličej. Nemocný není schopen vykonávat jakoukoli cílenou činnost, nemluvě o drobné motorice. Jak se dřív, v dobách, kdy se tanec svatého Víta vyskytoval jako následek revmatické horečky, postupovalo?

Skutečná nemoc i výmluva před školou

Dětská lékařka MUDr. Jenny Springerová ve svém domácím lékaři, který byl vydán mezi roky 1923 a 1930, popisuje křečovou nemoc vystupující ve věku povinné školní návštěvy, která se vyznačuje bezděčnými a bezúčelnými pohyby, zvláště ošklíbáním a všeobecným neklidem.

„Matka nechť provede takzvanou zkoušku rukama. Nechť dítě drží obě ruce otevřené s roztaženými pažemi, přičemž obě dlaně jsou namířeny proti pozorovateli. Jestliže se to stane pevně a jistě, s oběma rukama vzpřímenýma a s oběma rukama zároveň, při čemž jejich vzájemná poloha se neodchyluje, není tu tanec svatého Víta. Velice se osvědčuje hypnotická sugesce,“ popisuje v tehdejší bibli všech maminek. Dnes už je to trochu jinak.

Kdo je nejvíc ohrožený?

Podle wikipedie se jedná o Sydenhamův syndrom, což je neurologická porucha projevující se náhlými bezúčelnými škubavými pohyby. (Vyskytuje se hlavně u dětí.) Za její příčinu je pokládána nedoléčená infekce streptokokem (nejčastěji Streptococcus pyogenes) a následná imunitní reakce organismu. Udává se, že postižené bývají především dívky ve věku šest až 13 let, nicméně ve velmi vzácných případech k pacientům patří i dospělí do 40 let věku.

Léčebné postupy, na které se sází

Chorobu jako první popsal anglický lékař Thomas Sydenham (1624 až 1689) a ještě dlouho poté byla předmětem debat. V současnosti se krotí pomocí léků, které eliminují svalové záškuby. Důležitá je však i fyzioterapie, například pomocí vodoléčby. A psychoterapie, která řeší pacientovu depresi. Na prvním místě je však úplné odstranění primárního problému, tedy pečlivá léčba streptokokové infekce.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat