Nechce se vašemu dítěti mluvit? S řečí mu můžete pomoci

Zatímco některá batolata jsou schopná v poměrně raném věku vyprávět od rána do večera, některým dětem se do mluvení příliš nechce. Jak je povzbudit, aby svou mateřskou řeč co nejvíce používaly? Zkuste následující tipy.

Škola hrou

Nezabírají na vaše batole nejrůznější pobídky? Pak vsaďte na staré dobré hraní. I hry jako „na schovávanou“ nebo „baba“ dokážou dítě v mluvení povzbudit. Během hraní je totiž dítě zataženo do komunikace, aniž by si to nějak zvlášť uvědomovalo. Zkrátka taková škola hrou.

Vše má jméno

Čím víc se do mluvení nechce vašemu dítěti, tím víc budete muset mluvit vy. Pojmenujte každou věc, kterou mu podáváte, každou situaci, kterou vidíte. Možná si zpočátku budete spíš připadat, že hovoříte sami se sebou, ale hlavní je, že vás váš nejmenší uslyší mluvit. Jak na to? Jednoduše! „Tady máš talířek/vezmi si jablíčko/podívej, pejsek/koukej na to červené autíčko/vidíš, jak si ty děti hezky hrají na písku s bábovičkami…“ Důležité je popisovat svět kolem vás.

Všetečné otázky

I když vaše batole s mluvením teprve začíná, neznamená to, že byste s ním neměli vést živé rozhovory. Možná se odpovědí jen tak nedočkáte, ale to vůbec není podstatné! Ptejte se na vše možné – otázky totiž v mozku dítěte spouštějí ty správné reakce, které podporují řeč. Takže namísto „dám ti ke svačině jablíčko“ příště vyzkoušejte otázku typu: „Dáš si ke svačině jablíčko? Máš rád/ráda jablíčko?“ Možná se ne vždy dočkáte odpovědi, kterou byste si představovali, ale za to „riziko“ to stojí.

Mocné příběhy

Využijte pro rozmluvení dítěte také sílu pohádek, říkanek, písniček… Čtěte mu před spaním, zpívejte mu, jak často to jen půjde, procházejte spolu leporela a vyprávějte si o obrázcích. Podporujte dítě v tom, aby se vyjadřovala k tomu, co vidí a slyší. Zapojte svoji i jeho fantazii!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat