Nápady, jak dítěti zastavit výtok z nosu

Výtoky z nosu a rýma patří k velmi častým problémům u dětí. Často se jedná o příznak běžného nachlazení či vystavení dítěte chladným teplotám a možným dráždivým účinkům. Jak rýmě nedat šanci? Hodit se vám bude nejen bazalka!

Rýmu nechce prostě nikdo. Taky už vám dítě přišlo ze školky nebo školy „se soplem“ u nosu? Pak je třeba jednat. Který z těchto domácích prostředků si vyberete?

Vyplachování solným roztokem

Pro dospělé nebo dítě je fyziologický roztok jedním z nejlepších domácích léků na výtok z nosu. Proplachování pomocí fyziologického roztoku pomáhá uvolnit hlen, což usnadňuje jeho vylučování.

Slaný roztok připravíte smícháním ¼ čajové lžičky stolní soli v šálku vody, která byla ochlazena na pokojovou teplotu. K proplachování nosu použijte výše popsaný roztok a aplikujte jej pomocí „konvičky na výplach nosu“ do jedné nosní dírky a druhou dírkou nechte vytékat ven, přičemž dochází k čištění vnitřní části nosu. Tento postup se může provádět maximálně čtyřikrát denně.

Pára

Vdechování páry pomáhá zmírnit nepříjemné pocity v ústech a vylučuje přebytečný hlen, který způsobuje kýchání. Také pomůže vašemu dítěti lépe spát, což je důležité pro rychlejší zotavení.

U velmi malých dětí použijte koupelnu coby parní místnost, tedy zavřete dveře a zapněte sprchu. Posaďte se s dítětem na 10 až 15 minut. Tak to provádějte dvakrát nebo třikrát denně.

U starších dětí se můžete rozhodnout pro použití páry na obličej. Posaďte si svoje dítě na klín, dejte před něj misku s horkou vodou, požádejte ho, ať se nakloní, a přes hlavu mu přehoďte ručník. Nechte dítě dýchat maximálně 10 minut. Opakujte několikrát denně.

Eukalyptový olej

Eukalyptus taky může pomoci zmírnit výtok z nosu a rýmu. Přidejte 4 nebo 5 kapek eukalyptového oleje do teplé lázně a nechte dítě hrát si ve vodě zhruba 10 minut. Opakujte dvakrát denně.

Alternativně smíchejte 10 kapek eukalyptového esenciálního oleje v ½ šálku teplého extra panenského olivového oleje. Před spaním dopřejte dítěti jemnou masáž hrudníku.

Bazalka

Dalším dobrým bylinným prostředkem pro dětský nos je bazalka. Má antibakteriální, antifungální a antivirové vlastnosti, které pomáhají bojovat proti příčině výtoku z nosu, a zároveň posiluje imunitu dítěte. Dvakrát denně dávejte drobotině pár lístků bazalky.

Alternativně extrahujte 1 lžíci šťávy z čerstvých listů bazalky. Tuto šťávu smíchejte se stejným množstvím zázvorové šťávy, citronové šťávy a medu. Směs podávejte dítěti až třikrát denně.

Med

I med má co nabídnout, neboť se může pochlubit uklidňujícími, antibakteriálními a antivirovými vlastnosti. Pokud vašemu dítěti už byly dva roky, smíchejte 1 až 2 čajové lžičky syrového medu ve sklenici teplé vody. Tento nápoj nechte své dítě vypít dvakrát denně.

Nebo smíchejte 1 polévkovou lžíci medu a ½ čajové lžičky čerstvé citronové šťávy ve sklenici teplé vody. Opakujte dvakrát během 24 hodin.






Celkem 5 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat