Ženy zasvětí sobotu dětem a úklidu. Ale co dělají muži?

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik volného času máte třeba v neděli? Pokud jste matka a zodpovědná hospodyňka, vědci vám to vypočítali na necelých 50 minut. A zatímco vy se můžete rozkrájet, ten váš se dívá na televizi nebo spí. Ale drží vám palce!

Doháníte o víkendu všechny resty, na které jinak není čas? Pochopitelně, taková sobota a neděle jsou jako dělané na velký úklid, mytí oken, praní prádla a žehlení. Abyste se náhodou nenudila, je potřeba vzít děti na hřiště, pouštět s nimi draka, upéct něco ke kávě a zašít haldu děravých ponožek. Mluvíme vám z duše? Pak asi patříte mezi multifukční ženy 21. století. A možná také ty, jejichž drahá polovička konec týdne využívá zásadně k relaxaci. Nespravedlnost? I tak by se to dalo nazvat…

Dělba práce? Něco mezi sci-fi a zbožným přáním

Nedávná americká studie publikovaná v magazínu Sex Roles vrhá na muže, partnery a především tatínky hodně nelichotivé světlo. V rámci tohoto netradičního průzkumu se zjistilo, že v domácnostech, kde oba rodiče pracují, mají zastánci silnějšího pohlaví tendence věnovat se o víkendech pouze sami sobě – fotbal, pivko s kamarády, pohoda u telky, však to znáte. Takové štěstí ale rozhodně nemají jejich polovičky, které místo zaslouženého odpočinku svědomitě plní funkci uklízečky, kuchařky, chůvy. A když na to přijde, klidně i opraváře, údržbáře a zahradníka!

Opora upracované ženy. Kde je?!

Studie zahrnovala celkem 52 heterosexuálních párů žijících v americkém Ohiu. Pokud lačníte po doplňujících detailech, všichni respondenti měli vysokoškolský titul, patřili do střední třídy, byli běloši a pocházeli z dobrých rodin. Výzkumní pracovníci sledovali, jak dvojice tráví ukázkovou rodinnou neděli, takříkajíc, minutu po minutě. Ze závěrů poté vyšlo najevo, že ženám je během tohoto dne „dopřáno“ pouze 49 minut volného času. Asi vás nijak nepřekvapí, že muži jsou na tom několikanásobně lépe, že? Dokonce o několik hodin, což není jen k naštvání, ale doslova „na facku“.

Někdo maká jako šroub, jiný se veze

„Nechápu, co se to dnes děje. Očekávali jsme, že páry budou mít rovnocenné ideály ohledně dělby domácích prací a péče o děti. Jenže takhle to bohužel skutečně nefunguje,“ neskrývá své pohoršení Claire Kamp Dush, autorka studie a zároveň docentka humanitních věd působící na Ohijské státní univerzitě.

Odbornice sice dodává, že pánové občas manželce pomohou, ne že ne, ovšem stejně se to neobejde bez dámské asistence, takže výpomoc je to vcelku „o ničem“. Holt, co si člověk neudělá sám… A co vy, pasujete se do role Supermana, který nosí podpatky a zástěru?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat