Odtrhněte dítě od mobilu a dejte mu knihu. Ale jak?

10.11.2017 | Děti a rodina

Také si při pohledu na svého potomka říkáte, že by bylo skvělé, kdyby alespoň na chvíli vyměnil displej mobilního telefonu či obrazovku počítače a televize za stránky nějaké knihy, ale zatím jste nebyli úspěšní? Máme pro vás pár tipů, jak v dítěti probudit malého knihomola!

Jako rodiče můžete náklonnost dítěte ke knihám ovlivnit víc, než si možná myslíte. Základem samozřejmě je, že jim budete denně číst – a to už od jejich útlého dětství! Ale co s těmi většími?

Co je baví?

Děti mívají v různých fázích života nejrůznější předměty zájmů – jednou jsou to dinosauři, podruhé roboti, princezny, kouzelníci, mašinky… Možností je nepřeberně a věřte, nebo ne, téměř na každou z nich je možné najít adekvátní knihu. Takže toho využijte a čtěte dětem příběhy právě o tom, o co se nejvíce zajímají. Ukážete jim, že knihy jim toho mohou pokaždé hodně nabídnout.
 

Tip redakce: Alchymistova šifra

Událostí tohoto podzimu v dětské literatuře je jistě kniha Kevina Sandse Alchymistova šifra. Historická fantasy, které propadli fanoušci po celém světě, patří ke knihám, od kterých se vaše dítě neodtrhne. Hlavní hrdina Christopher musí přijít na záhadu kultu, který pronásleduje londýnské lékárníky a má na svědomí i lidské životy. Odhalte s ním nebezpečná tajemství! Knihu vydalo nakladatelství Fragment.

Větší děti zase oscilují mezi jednotlivými žánry – od pohádek přejdou třeba k fantasy nebo science fiction, snad každá dospívající dívka má období, kdy čte tzv. červenou knihovnu, mnoho chlapců si oblíbí hrůzostrašné příběhy, později třeba špionážní romány apod. Nezdráhejte se jim proto koupit knihu podle oblíbeného žánru – co na tom, že nejste zrovna fanoušek příběhů, kde si chudá dívka vždy vezme úžasného milionáře nebo kde mezi sebou válčí krvelační zombíci a upíři.

Na pokračování

Poslední dobou bývají mezi mladšími, ale i staršími čtenáři oblíbené několikasvazkové příběhy. Jmenujme třeba Harryho Pottera, Stmívání, Hladové hry, Pravou krev nebo Píseň ledu a ohně. A našlo by se i mnoho dalších, které jen nemusejí být tak populární (což vždy nemusí nutně znamenat, že nejsou kvalitnější). Čtení příběhů na pokračování má v sobě jisté kouzlo. A zrovna tak čekání na další díl.

Za vším hledej autora

Tak jako existují oblíbení autoři ve světě literatury pro dospělé, existují i v literatuře dětské. Pokud víte, že se vašemu potomkovi líbila kniha od některého spisovatele, povzbuďte ho v četbě i dalších děl z pera tohoto autora! Je tu totiž mnohem větší pravděpodobnost, že bude malý čtenář nadšený z druhé knihy podobně jako z té první.

S úsměvem jde všechno líp

Humorné příběhy jsou skvělým způsobem, jak naučit děti lásku ke čtení. A v oblasti dětské literatury je jich víc než dost. Jen si zkuste zadat do vyhledavače heslo „humorné knihy pro děti“. Možná budete překvapeni, kolik děl najdete. Smíchu není nikdy dost, proč ho nedopřát i vašim potomkům?

Mluvící obrázky

Pokud máte pocit, že komiks není „opravdová kniha“, a jejich malého milovníka není tedy možné počítat mezi „opravdové čtenáře“, svůj názor přehodnoťte. Komiksy jsou plnohodnotná literární díla, jen mají víc ilustrací. A i ony rozvíjejí dětskou fantazii a schopnost číst či pracovat s textem. Takže i v jejich čtení svého potomka podporujte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:45
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat