Rostou vašemu miminku zuby? Tohle všechno je dobré vědět

11.06.2018 | Děti a rodina

Při růstu zoubků se zub dere skrz dáseň, což je pro miminko velmi nepříjemné. Bolest při prořezávání prvních zubů často způsobují u dítěte velký neklid a podrážděnost. Nejhorším obdobím bývá prvních pár zoubků, pak se bolesti většinou zklidní. Další bolestná fáze může nastat při prořezávání stoliček.

U většiny kojenců začíná růst zubů mezi třetím a šestým měsícem. U některých dětí to může trvat i déle. Mléčný chrup je složen z 20 mléčných zubů (8 řezáků, 4 špičáky a 8 stoliček). Do konce prvního roku mají děti obvykle prořezaných 8 zoubků, do konce druhého 16 a ve věku 2,5 roku by měly mít všech dvacet zubů.

Všímejte si prvních znamení

Zaznamenat, že se v pusince dítěte začíná něco odehrávat, můžete již předtím, než se první zub ukáže. Následující příznaky jsou nejčastější:

  • Častější noční pláč
  • Zčervenání, růžové tváře
  • Zvýšená teplota. (Pokud by dítě mělo teploty okolo 39 °, řešte situaci s lékařem.)
  • Červené, oteklé dásně.
  • Dítě hodně sliní
  • Stále si strká ruce a předměty do úst
  • Odmítání jídla kvůli bolestivým dásním
  • Nadměrný příjem tekutin. (Chladné nápoje ulevují dítěti od bolesti)

Jak pomoci?

V lékárnách je volně prodejný speciální gel, který dáseň znecitliví a ulevuje tím od bolesti. V dětských potřebách můžeme dítěti pořídit měkká či tvrdá „kousátka“. Některá z nich se mohou před použitím nachladit v lednici.

Pokud dítě více sliní, dbejte na dostatečný přísun tekutin. Vhodné je též používání bryndáčků, abyste předešli vyrážkám, které se tvoří pod vlhkým oblečením. Pokud má dítě horečku, může vám dětský lékař doporučit vhodné léky proti bolesti.

Utlumit bolest pomůže také heřmánkový nebo šalvějový čaj. Neslazeným výluhem můžete potírat bolavá místa, nebo čaj dejte dítěti pít.

Když cinkne lžička…

Stejně jako zuby dospělého člověka, tak i zoubky malých dětí potřebují řádnou péči. Zoubky nejprve čistíme gázou nebo speciálním silikonovým kartáčkem, který lze navléci na prst. Později můžete dítěti pořídit kartáček, který je navržený tak, aby je dítě mohlo snadno uchopit a samo se s vaší pomocí naučilo ústní hygieně.

Minimálně do 1 roku věku dítěte není vhodné používat zubní pastu, poté jen tu, která je určena pro nejmenší děti. Čištění zoubků není žádná věda. Stačí jen šetrně setřít plak, který se na zoubcích vytvořil.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat