Tělesný vývoj nastávající matky. Co všechno se s vámi v těhotenství děje

O kolik centimetrů se zvětší děloha, aby se přizpůsobila růstu vašeho miminka? Jak se mění práce srdce, které čelí většímu množství krve? To vás možná hodně překvapí. Stejně jako samotná příprava na porod, která uvnitř těla probíhá!

Těhotenství s sebou přináší spoustu změn. Zatímco některé jsou patrné už na první pohled, jako například zvětšující se bříško, o jiných vlastně ani nevíte. Co všechno se děje uvnitř vašeho těla, a tak říkajíc, pod pokličkou? Zde jsou důkazy, že matka příroda myslí prostě na všechno!

Děloha. Malý orgán s velkými schopnostmi

Za normálních okolností děloha měří něco kolem 6,5 centimetru a váží maximálně 50 gramů. Ve druhém měsíci gravidity má velikost pomeranče, ve čtvrtém povyroste na poloviční cestu mezi stydkou kostí a pupkem. Hrotu hrudní kosti dosahuje v osmém měsíci, o pár týdnů později – tedy těsně před porodem, má na výšku asi 33 centimetru, objem minimálně 4,5 litru a váží 1,5 kilogramu. Fascinující, nemyslíte?

Na plné obrátky jede i krevní oběh

Nejdůležitější vnitřní mechanismy pracují rychleji a intenzivněji. Tělo tak vytváří o 40 % více krve, kterou potřebuje hlavně placenta. Vzhledem k tomu, že srdce musí „vypumpovat“ větší množství nejcennější tekutiny, dojde k nárůstu jeho tepů za minutu – v průměru asi o 15 úderů.

Dýchání. Kapitola sama pro sebe

Máte pocit, že se v „jiném stavu“ nějak podezřele zadýcháváte? To se vám opravdu nezdá. Ale buďte naprosto v klidu, je to naprosto normální. Vaše plíce totiž spotřebovávají více kyslíku. Při každém nádechu musíte vdechnout o 10 až 15 % vzduchu navíc, což je důvod, proč se objevuje rychlé zevní dýchání.

Příprava na porod. Nic se neponechává náhodě

Když se tělo připravuje na nejdůležitější okamžik celého těhotenství, musí projít mnoha změnami. Pánev se rozšiřuje a uvolňují se klouby, aby umožnily průchod dítěte. Děloha se stává elastičtější a její vlákna jsou delší – to souvisí se snadnějším kontrahováním. Děložní hrdlo změkne a pochva se prodlouží a rozšíří. Dochází také k zesílenému vyměšování vaginálních sekretů, aby vaše maličké bylo chráněno před vnějšími bakteriemi. Jak vidno, myslí se prostě na všechno…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:07
54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat