Jak vybrat prvňáčkovi tašku do školy? Nedejte jen na líbivý vzor

20.08.2018 | Děti a rodina

Prázdninám už pomalu odzvání a je na čase vybavit vaše čerstvé školáčky, chystající se do první třídy, kvalitními pomůckami. Mezi ně rozhodně patří i školní taška. Pomůžeme vám s jejím výběrem a poradíme, na co se při koupi zaměřit.

Anatomie

Snad nejzásadnější pro výběr kvalitní tašky je její anatomicky tvarovaná zadní strana. Takové prvky nejsou na taškách jen z toho důvodu, aby byly svému uživateli pohodlné, ale také mohou mít zásadní vliv na zdraví toho, kdo je nosí. Polstrování kopíruje přirozený tvar páteře, podporuje správné držení těla a to i za předpokladu, že v ní dítě ponese kopu učebnic a sešitů. Polstrování by mělo být nejen anatomicky tvarované, ale také pevné. Mnoho výrobců dnes nabízí aktovky, které mají v polstrování pevnou vnitřní konstrukci. Ta zajistí rovná záda.

Popruhy

Ramenní popruhy by měly být měkce polstrované a dostatečně široké, aby se nezařezávaly do ramen dítěte a nezpůsobovaly tím bolest krčních a ramenních svalů. Samozřejmostí je jejich nastavitelná délka. Výhodou jsou také poprsní a bederní popruhy, které větší váhu tašky rovnoměrně rozloží po celém trupu. Tíha pak nespočívá pouze v ramenou dítěte.

Hmotnost

Při nákupu aktovky je třeba myslet na to, že v ní dítě bude nosit mnoho těžkých předmětů. Desky se sešity, knihy, penál, svačinu a lahev s pitím. Je proto vhodné vybírat batoh tak, aby byl co nejlehčí. Norma udává, že by hmotnost tašky neměla přesáhnout 1,2 kilogramu. I to je ale poměrně dost. Když k samotné váze aktovky přičtete ještě učení a svačinu, dostanete se leckdy na pět kilogramů váhy. Což je průměrně čtvrtina váhy samotného prvňáčka. Rozhodně se tedy snažte vybrat tašku co nejlehčí. Pokud máte drobnější dítko, je vhodné pořídit mu batoh s výsuvnou rukojetí a kolečky, který nebude muset nosit na zádech.

Počet kapes

Co se týče praktičnosti, je vhodné volit takové batohy, které mají dostatek velkých kapes. Není třeba, aby měl batoh dvacet malých kapsiček okolo. Bohatě stačí jedna velká na učení, druhá na svačinu a pití a jedna menší na klíče od bytu, telefon či jiné drobnosti.

Další plusy

Výhodou je, pokud má taška pevné dno. To zaručuje, že si batoh udrží svůj tvar po delší dobu a věci v něm se nebudou sesypávat na jednu hromadu. Pokud má i odkládací nožičky, tím lépe. Dno batohu se tak ochrání od prodření, až jej bude vaše dítě všude možně odkládat.
Každá aktovka by rozhodně měla disponovat reflexními prvky, aby bylo vaše dítě na cestách do školy dobře vidět. Pokud je vámi vybraná taška nemá, rozhodně je dokupte a na tašku připevněte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat