Jak koupat dítě s ekzémem. Nenadělejte víc škod než užitku

Koupel jako taková se obvykle řadí mezi zábavné a relaxační chvíle. Pokud však jde o dítě s ekzémem, může se tato činnost stát poměrně náročná a stresující. Jak si celou situaci významně ulehčit? Zaměřte se na teplotu vody i délku pobytu dítěte ve vaně!

Ekzém (atopická dermatitida) pochopitelně může mnohé rodiče vyděsit. S ním přichází řada otázek. Jak často se může dítě s něčím takovým koupat? A potřebuje zvláštní péči? Podle Americké školy alergie, astmatu a imunologie je každodenní koupání miminek a dětí s ekzémem přijatelné, pokud se jejich pokožka pravidelně a jemně hydratuje. Někteří vědci jsou však opačného názoru. Koupel obden je prý lepší. Tak kde je pravda?

Frekvence koupání

Obecně existuje zlatý dobrý střed. Pokud jde o ekzém, v létě můžete potomka koupat denně, v zimě tuto frekvenci snižte na každý druhý den. Voda udržuje pokožku čistou a odvádí zbytky krémů a pečujících přípravků. Častější koupání však pleť vysušuje, což může způsobit svrbění, které ekzém ještě víc zhoršuje. To nedopusťte, spíš se svému dítěti pokuste ulevit. Jak?

Teplota vody by při koupání dítěte neměla být vyšší než 37 stupňů Celsia. Pokud je teplejší, pak se pleť rychleji zbavuje přírodního mazu, což ekzém negativně ovlivňuje. Kupte si proto teploměr a tuto hodnotu sledujte.

Hračky, úchop i osušky. Na co se soustředit?

Své dítě taky ve vodě nenechávejte až příliš dlouho. Udává se, že by vanu mělo opustit maximálně do deseti minut. Při koupání se co nejvíce vyhněte nevhodným a dráždivým sprchovým gelům a mýdlům. Ostatně, i jemné dětské šampony mohou obsahovat látky, které se s atopickou dermatitidou neslučují.

Naproti tomu takový olej, předepsaný lékařem, může hodně pomoci. Pracuje totiž tak, že vytvoří ochranný film, který uzamkne vodu tam, kde je jí potřeba. Co se týče jeho výběru, vyřaďte ten s parfemací.

Eliminace rizika poškrábání pleti

V případě, že je koupání dítěte s ekzémem stresující či náročné, pořiďte si do vany boční opěry, které vám umožní mít volné ruce a držet děťátko podle potřeby. Přece jen, díky správnému úchopu se lze vyhnout zbytečnému poškrábání pokožky. Nejde-li něco takového provést v jednom člověku, přizvěte na pomoc partnera. (Když dítě povyroste, rozptylujte ho hračkami, které odvrátí jeho pozornost od škrábání.)

Po koupání pak věnujte pozornost jemnému otírání pokožky. Osušky s kapucí a zejména super absorpční ručníky z mikrovlákna jsou fantastické. Po utření pleť okamžitě lehce hydratujte. Správné zvlhčení pokožky je pro děti s ekzémem velmi důležité. V závěru vanu důkladně opláchněte vodou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat