Růstové bolesti má každé druhé dítě. Jak mu můžete ulevit

10.10.2018 | Děti a rodina

Taky se vaše ratolest v noci budí a pláče, že jej bolí nožičky? Růstové bolesti se nejčastěji poprvé objevují v období třetího až pátého roku. Ve většině případů přicházejí večer nebo v noci. Některé dítě je vůbec nezaznamená, jiné trpí celé dětství. Jaký je původce a jak dítěti pomoci?

Bolí mě nohy

Důvodem proč děti růstovými bolestmi trpí je nerovnoměrný růst kostí vůči okolním měkkým tkáním. Kosti často rostou v intervalech, kterým svaly a šlachy nestačí. Časté dráždění a napínání je potom nejspíše původcem nepříjemných bolestí.

Růstové bolesti děti zaznamenávají nejčastěji v oblasti přední strany stehen nebo pod koleny. Bolest přichází od svalů, klouby však nebolí. Často trvá i několik dní.

Někdy děti dokonce kulhají bez zjevné příčiny, jiné nemohou samou bolestí ani stát na nohách. Růstové bolesti dokážou být skutečně nepříjemné a často se cyklicky opakují.

V případě, že jde o růstové bolesti, bolí obě končetiny, i když ne nutně obě najednou. Pokud zaznamenáváte zvýšenou teplotu, otoky kloubů nebo poruchu hybnosti, rozhodně se nejedná o bolesti působené vlivem růstu kostí.

Jak pomoci?

Potíž je, že na tento problém neexistuje žádná prevence. Nohy můžete balit do nahřátých ručníků nebo naopak chladit pomocí gelu s obsahem mentolu nebo přikládat studené obklady. Pomáhají také jemné masáže nebo slabá komprese pomocí obinadla. V případě silných bolestí lze podat bolest utišující lék.

Mnoho rodičů také nedá dopustit na použití homeopatik, které mají v tomto ohledu také poměrně uspokojivé výsledky.

Pokud však bolesti přetrvávají a jsou pro dítě nesnesitelné, navštivte lékaře, který provede vyšetření, které vyloučí, zda se nejedná o bolesti způsobené jinou příčinou.

Omezte pohyb

Děti růstovými bolestmi trpí nejvíce v letním období. Je to proto, že v létě vstřebají velké množství vitamínu D, který je za růst kostí zodpovědný. Pokud vaše dítě bolestmi trpí, nenuťte ho absolvovat dlouhé výlety, omezte i časté sportovní aktivity a dopřejte mu klid.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat