Po rodičovské zpět do práce. Jak na optimální návrat?

Každý z nás ví, jak je těžké vrátit se do práce po pár týdnech (například nemoci nebo dovolené). Ovšem jen málokdo si umí představit, jaké to je, vrátit se po několika letech.

A přitom tento problém řeší každoročně spousty maminek (a několik tatínků), které se rozhodly nastoupit zpět do zaměstnání po dvou-, tří- či čtyřleté rodičovské dovolené.

Současná situace na trhu práce bohužel značně přispívá ke znevýhodňování rodičů dětí, kteří se vracejí na trh práce, a to i přesto, že mají jistou míru právní ochrany (např. zákaz požadovat od budoucího zaměstnance informace o rodinných či majetkových poměrech apod.).

Jak na optimální návrat?

Na návrat z rodičovské by se měla žena připravit vlastně ještě předtím, než na ni nastoupí. Vyplatí se požádat o schůzku se zástupem personálního oddělení firmy a svým nadřízeným, na níž se všechny zúčastněné strany dohodnou na možnostech spolupráce během rodičovské dovolené a částečně i po jejím ukončení.

Ještě než znovu nastoupíte přímo do zaměstnání, opět iniciujte tuto schůzku – probrat byste měli především možnosti alternativních pracovních úvazků (zkrácený úvazek, pružná pracovní doba, zhuštěný pracovní týden, sdílené pracovní místo, práce na dohodu mimo pracovní poměr), případně práce z domova.

Potřebujete vědět víc?

Jestliže vás čeká návrat do práce a vy si kladete otázku, jak zvládnout starost o rodinu i zaměstnání, sáhněte po knize Jak sladit práci a rodinu… a nezapomenout na sebe, již v edici Psychologie pro každého vydalo nakladatelství Grada.

Její autorky Renata Rydvalová s Blankou Junovou se v ní na návrat do práce dívají nejen z pohledu zaměstnance a zaměstnavatele (nechybí mimochodem ani právní vklad některých pojmů z této oblasti a přehledné vymezení práv obou stran), ale také z pohledu dítěte a rodiče.
TIP Bety: Potřebujete radu pediatra? Poraďte se ZDARMA s naší dětskou lékařkou MUDr. Adrianou Jiřičkovou! Zeptat se jí můžete i na to, jak pečovat o nemocné dítě nebo jak připravit pro vaše miminko nejvhodnější stravu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat