Je to normální, když spí dítě s otevřenýma očima?

Přivítání dítěte je vzrušujícím obdobím, obzvlášť pro začínající rodiče. Věc, která však mnohé novopečené maminky a tatínky trápí, je spánek jejich ratolestí. Někteří rodiče si dokonce stěžují, že jejich dítě spí s otevřenýma očima. Je to problém?

Jste rádi, když vám dítě usne, ale dělá vám vrásky, že během snění nezavírá oči? Přestože to vypadá divně, je podle lékařů normální, že dítě spí s otevřenými očima. Tento stav je lékařsky známý jako noční lagophthalmos, přičemž se s ním lze naprosto běžně setkat převážně u kojenců.

Je tomu tak proto, že děti v porovnání s dospělými tráví více času ve spánku REM, označovaném také jako aktivní spací cyklus. Nebo aspoň si to mnozí odborníci vysvětlují. Pokud vás tento stav obtěžuje, můžete vždy, když ratolest usne, jemně zavřít jeho víčka. A co dalšího může zmíněný jev způsobit? Některé případy si žádají zvýšenou pozornost!

Kdy je čas na návštěvu lékaře?

Vzácně může spánek s otevřenými očima být známkou závažnějšího problému, který se obvykle vyskytuje u dospělých, jako jsou například problémy se štítnou žlázou, poškození obličeje, určité nádory a podobně. Obvyklou příčinou lagophthalmosu, pokud přetrvává delší dobu a do vyššího věku, je porucha obličejového nervu (známý také jako sedmý lebeční nerv), který řídí pohyb svalů, které zvedají obočí, a těch, které zavírají víčka. Tento případ si pak žádá chirurgické řešení. V každém případě mezi jeden z problémů spojených s tímto stavem patří podrážděné oči.

Teď, když už víte důvody, proč dítě spí s otevřenými očima, zde jsou některé tipy a triky, které mohou pomoci vašemu dítěti mít normální spánkový vzor. Na tento problém neupozorňujte, neboť spaní s otevřenými očima je ve většině případů neškodné. Dítě, které spí s otevřenými očima, obvykle vyvine tento zvyk v době, kdy se dostane do věku 12 až 18 měsíců. (Pokud váš drobeček na toto trpí i po uplynutí této doby, měli byste vyhledat pediatra.) Přesto se nemusíte bát.

Jiné zvláštní spací návyky dětí

Kromě zvyku, že dítě spí s otevřenými očima, jsou zde i další podivné spánkové návyky, které mohou obtěžovat. Například chrápání. Ano, děti také chrápou! Děje se tak zvlášť v případě, kdy ratolest trpí nachlazením nebo chřipkou, nebo když má zablokovaný nosní průchod. Co v takovém případě dělat? Nos vyčistěte a použijte kapky.

Spíš jste si všimli, že vaše dítě pomalu dýchá, nebo si mezi jednotlivými nádechy dokonce dává pauzu? I to vás může děsit. Dýchací pauzy jsou však také časté u novorozenců, protože část jejich mozku, která je zodpovědná za řízení dýchání, se stále rozvíjí. Obvykle se to vyřeší samo, a to během prvních pár měsíců po narození. Platí, že pokud vaše dítě vypadá dobře a spí dobře, nemusíte se ničeho obávat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat