Skrývání emocí před dítětem vážně poškozuje jeho psychiku

Tak jako dětskou imunitu vážně poškozuje bakteriálně sterilní domácnost, poškozují jeho psychiku emočně sterilní rodiče. Ti, kteří se rozhodnou před dětmi své emoční výkyvy skrývat a tváří se nonstop neutrálně, poškozují jeho psychický vývoj více než rodiče, kteří umějí prásknout do stolu nebo se rozplakat.

„Děti mají lepší vztah s rodiči a zdravější emoční systém, pokud rodiče před nimi neskrývají emoce všech druhů, i když jsou naštvaní, vystresovaní nebo zoufalí,“ tvrdí psychologové z Washington State University.

Žádný extrém nesvědčí

Podle jejich dlouholetého výzkumu vlivu emočních projevů rodičů na emoční vývoj dětství je nejlepší nehrát a neskrývat vůbec nic. Zemře-li někdo, má dítě pocítit – patřičnou měrou – že rodič truchlí a je zoufalý. Když se rodiče mezi sebou pohádají, měly by děti vědět, že jsou naštvaní jeden na druhého (ale nikoli na ně). A pakliže je rodič naštvaný, neměl by emoce skrývat, ale dítěti vysvětlit, proč se tak cítí.

Domácnost, v níž se neustále řve a tříská věcmi a rodiče se mezi sebou nonstop dohadují, rozhodně není pro dítě prostředím pro zdravý vývoj a růst. Nicméně mnozí rodičové to ženou do opačného extrému a skrývají před dětmi většinu svých emocí. Ale podle výzkumů ze státu Washington jim tím spíš škodí. Vyvolávají v nich zmatky a nejasnosti, které narušují jejich vlastní emocionální vývoj.

Zmatek a zklamání

„Děti ve věku sedmi až jedenácti let méně reagují na matku a otce a projevují k nim méně pozitivní vztah, když rodiče před těmito dětmi skrývají negativní emoce. Děti vnímají vědomé potlačování emocí. Ale přitom to dělá velká spousta rodičů,“ tvrdí profesorka Sara Waters z Washington State University.

Děti jsou velmi vnímavé vůči emocím. Jejich emoční stránka se rozvíjí mnohem dříve a rychleji než racionální. Takže jasně poznají, že se něco děje, i když to rodič sebelépe skrývá. Jenže vlastní racionalita jim to nedokáže vysvětlit, takže vzniká veliký zmatek a zklamání.

„Děti dokážou výborně vnímat i nejjemnější emoční znaky. Pokud cítí, že se stalo něco negativního, ale rodiče se tváří normálně a nemluví o tom s nimi, jsou zmatené. Dětský mozek dostává dvě naprosto odporující si informace. Projevování emocí jim naopak pomáhá ovládat své vlastní a řešit případné problémy. Vidí tak, že problém lze řešit. Nejlepší je před dětmi neskrývat vztek či smutek a říct jim, proč takové emoce rodič má,“ tvrdí profesorka Waters.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat