Poprvé s dcerou na gynekologii

10.05.2021 | Děti a rodina

Dříve bylo zvykem dostat při patnáctileté preventivní prohlídce žádanku k vyšetření u ženského lékaře. Nyní si to už musí každá maminka mladé slečny hlídat sama. Některé slečny se však umí připomenout i samy. Kdy je vhodné na gynekologii zajít a jak na prohlídku dceru připravit?

Už je čas…

Na gynekologickou prohlídku byste měly dceru objednat mezi 15. a 18. rokem. Lékař dívku vyšetří za účelem zjištění dosavadního vývoje, zdravotního stavu a také onkologické prevence.

Pakliže však dospívající slečna nemá žádné potíže, není nutné první vyšetření uspěchat. Moment, který by měl rozhodnout o nutnosti návštěvy ženského lékaře, je spojen se začátkem pohlavního života, jakýmikoli zdravotními potížemi či absencí menstruace i po dovršení patnácti let.

Jak to probíhá?

Vyšetření dívek, které ještě neměly pohlavní styk, probíhá nejčastěji přes konečník nebo ultrazvukem přes břišní stěnu. Pokud se na to dívka cítí, je možné přistoupit ke klasickému vyšetření s menšími zrcadly, které nenaruší panenskou blánu. Pokud však dívka nemá žádné potíže, většinou se první návštěva obejde bez svlékání a lékař pouze informuje mladou slečnu o všem, co je s jejím fyzickým a sexuálním vývojem spojeno.

Pro malé slečny je tu specialista

Někdy se potíže s pohlavním ústrojím nevyhnou ani malým holčičkám. V takovém případě je nejprve na místě informovat o konkrétním problému praktického lékaře, který rozhodne, jak bude léčba probíhat, případně vás odkáže na dětskou gynekologii, která se specializuje na vyšetření a léčbu malých dětí.

Antikoncepci nezavrhujte

Je samozřejmé, že pokud vaše dcera začala nebo v nejbližší době začne žít pohlavním životem, nejspíš ji budete chtít ochránit od nechtěného těhotenství. V dnešní době se nabízí mnoho druhů šetrné antikoncepce, která zaručí téměř stoprocentní ochranu.

Užívání antikoncepce by se mělo zvážit i v případě, že má dívka potíže s bolestivou menstruací, její nepravidelností, trápí ji akné apod. Kromě ochrany před těhotenstvím totiž mnoho druhů antikoncepce nabízí i řešení podobných potíží.

Jak ji připravit?

Pokud máte dojem, že je nejvyšší čas k návštěvě gynekologa, v první řadě vše proberte se svou dcerou. Vysvětlete jí, proč je vyšetření důležité a jakým způsobem probíhá. Ujistěte ji, že vyšetření není bolestivé a zvažte také, jakého lékaře pro ni vyberete. Některým dívkám není příjemné, pokud vyšetření provádí muž, někdy si také přejí jinou lékařku než tu, ke které chodí matka. Recenze si vyžádejte spíše od známých nebo praktických lékařů, hledat na internetu se příliš nevyplácí.

Do ordinace jděte s ní a lékaři poskytněte informace o rodinných chorobách, které dcera nejspíš podrobně znát nebude, ale také o jejím dosavadním vývoji. Pokud nebude chtít jinak, při samotném vyšetření počkejte mimo ordinaci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat