Děti krmené z lahve jsou častěji obézní

Světová zdravotnická organizace vydala závěry výzkumu, z něhož vyplývá, že kojení z lahve zvyšuje ve srovnání s kojením z prsu riziko obezity o pětadvacet procent. A výzkum vyplývá z dlouhodobého sledování třiceti tisíc dětí z šestnácti různých zemí světa.

Mezi dětmi, které byly krmené z lahve náhradou mateřského mléka, bylo obézních v pozdějším věku o pětadvacet procent více. Riziko obezity přitom snižuje už půlroční kojení z prsu.

Alespoň půl roku

I když matka v prvním půlroce života střídala výživu z prsu s výživou z lahve, riziko obezity bylo o dvanáct procent vyšší než u dítěte, které bylo krmeno pouze z prsu.

„Matky by se měly pokusit, pakliže jim to zdravotní stav a tělesná kondice dovolují, kojit alespoň půl roku. Výrazně tím sníží riziko obezity u svého potomka,“ tvrdí Světová zdravotnická organizace.

Ochrana před kily navíc

Ačkoli autoři studie netuší, proč kojení riziko obezity snižuje, nabízí se několik vysvětlení. Jedním z nich je to, že kojící matky mají celkově zdravější životní styl a mívají také vyšší vzdělání, což ovlivňuje péči o dítě a jeho jídelníček. Kojení je také přirozenou směsicí nejen živin, ale rovněž mnoha hormonů a biologicky aktivních látek, které startují zdravou střevní mikroflóru. Umělá výživa kojenců je bohatší na bílkoviny a často souvisí s přibýváním na váze.

„Kojení má opravdu silný ochranný účinek před obezitou. Důkazy máme. Výhody jsou výrazné, takže bychom to měli začít říkat lidem. Měli bychom stanovit více podmínek pro podporu kojení,“ tvrdí doktor Joao Breda ze Světové zdravotnické organizace.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat