U moře s dětmi: Jak zajistit, aby si ho zamilovaly

01.06.2019 | Děti a rodina

Chystáte se letos poprvé představit svým potomkům kouzlo moře? Pak vás jistě čeká spousta úžasných zážitků. Většina dětí si moře zamiluje, ale najdou se i takové, které mají z neznámé vody a vln strach. Jak ho překonat a na co dát pozor, aby si dovolenou užila celá rodina?

Rodiče si často postesknou, že vzali dítě k moři, a pak ho nedostali od hotelového bazénu. Pokud máte podobnou zkušenost, jistě se vám budou hodit vyzkoušené tipy a rady Štěpánky Štrougalové, lektorky plavání, která je zároveň čtyřnásobnou maminkou.

„Hotelový bazén má samozřejmě pro děti spoustu výhod – pohyb v něm je jednodušší, dno rovné, vlny necákají do obličeje, a taky jsou tu kamarádi a oblíbené tobogány a další vodní atrakce. To jsou jistě dobré argumenty, proč pobyt v bazénu dětem dopřát. Zároveň to však neznamená, že by tu měly trávit většinu času a na moře se chodit jen dívat. Mořská vodní plocha skýtá nekonečné možnosti pro dovádění, zdokonalování se v plavání, a především kontakt s mořskou vodou a vzduchem nasycenými minerály je pro zdraví dětí nenahraditelný. A to nejen v případě, kdy mají například kožní nebo dýchací potíže,“ říká Štěpánka Štrougalová, která je průkopníkem v metodice kojeneckého plavání a provozuje i plaveckou školu pro starší děti, plavání pro těhotné nebo aquaaerobik.

Vodu už známe

Je pochopitelné, že zvláště mladší děti se můžou moře, té obrovské vlnící se a burácející vodní plochy, zpočátku trochu bát. Pro první seznamování a koupání se v něm je proto nejlepší vyčkat, když není rozbouřené a vítá nás jen mírnými vlnkami.

„Děti vodu milují, a pokud budete postupovat citlivě, oblíbí si i tu mořskou. Ve výhodě jsou samozřejmě děti, které jsou na vodu adaptované. Proto bych určitě doporučovala zvláště rodičům neplavců, aby si ještě teď v dostatečném předstihu našli v okolí bydliště bazén, který nabízí kurzy plavání, a dopřáli dětem možnost zvyknout si na pobyt ve vodě a naučit se plaveckým základům. Kurzy jsou samozřejmě přínosem i pro děti, které už plavat umí, protože pod dohledem zkušených lektorů získají mnohem větší jistotu a zdokonalí se v plaveckých dovednostech. Ono totiž pobývat u vody s plavcem, anebo neplavcem, je velký rozdíl,“ dodává Štěpánka Štrougalová.

Je to zábava!

Bazén, to je přesně ohraničený vodní prostor, který má pevné dno a kde nepřicházejí velké vlny.

„U moře musíme naopak právě s těmito aspekty počítat. Pokud ale dítěti vše dobře vysvětlíme (upozorníme ho na různě se svažující dno, podemílání písku pod nohama, vlny, slanost vody), stanou se tyto přírodní jevy vlastně výhodou a poslouží jako zábavné hrací prvky,“ říká Štěpánka Štrougalová.

Děti si vlny oblíbí a budou jim sloužit k přeskakování, proskakování či podplouvání, naučí se házet míček a pak čekat, kam a kdy jim ho moře vrátí zpět, písek nebo oblázky se stanou nekonečným zdrojem pro hry, na břehu budou před vlnkami utíkat a snažit se, aby je „nechytily“, a na mělčině u břehu objeví prostor pro „vodní pólo“ nebo pinkání s nafukovacím míčem.

„Ideální pak bude, pokud se s nimi do hry zapojíme i my rodiče,“ dodává lektorka.

Pamatujte na rizika

I když každý rodič své dítě u vody hlídá na 100 %, u moře musí hlídat na 120 %. Pobyt na pláži přináší spoustu krásných nečekaných zážitků a dítě se dokáže zaujmout hrou tak, že vůbec nevnímá. Například šnorchluje nebo leží na břiše na matračce nebo má ploutve a náhle spatří krásnou barevnou rybičku. Zaujme ho natolik, že za ní plave a úplně zapomene, kam a jak daleko plave.

Také vlny mohou být zrádné. Nezdá se to, ale při hře v mořských vodách se hra, a tím i místo, kde jste vstoupili do moře, velmi rychle vzdaluje od místa, kde je rozložená vaše deka a svačina.

„Proto si s dítětem předem přesně ujasněte, kde máte lehátko nebo deku. Zopakujte si barevnost a číslo slunečníku nebo najděte jiný charakteristický bod,“ doporučuje Štěpánka Štrougalová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat