Moje dítě krade! Jak se zachovat?

10.06.2019 | Děti a rodina

Malí loupežníci jsou častými návštěvníky dětských psychologických poraden, do kterých je přivlekli bezradní rodiče. Není ale krádež jako krádež! Pokud zjistíte, že vám z peněženky zmizelo pár drobných, nedělejte z toho hned přehnané závěry.

Kouzlo neomezených možností

Mezi nejčastěji zcizované předměty jednoznačně patří peníze. Není divu. Děti vás vidí, že v obchodě nakupujete „co chcete“ a touží poznat, jaké to je. Chtějí si také koupit, co budou chtít, ale jejich finanční možnosti jsou často omezené. Místo toho, aby rodiče požádaly o pár drobných, mají strach z případného odmítnutí a rozhodnou se zmocnit se jich za vašimi zády.

Nešilte!

Pokud zjistíte, že se podobné situace týkají i vás, rozhodně dítě nebijte, nekřičte na ně a netahejte ho za nohu k prvnímu psychologovi, kterého najdete na internetu. Důležitý je totiž důvod, proč vám dítě peníze ukradlo.

V klidu s ním promluvte. Upozorněte ho, že víte o tom, že to udělalo a zajímá vás proč. S největší pravděpodobností se hned nepřizná, ale dříve či později půjde s pravdou ven.

Pokud byla skutečným motivem krádeže touha po koupi něčeho, po čem dítě toužilo, vysvětlete mu, že tímto způsobem to dělat nemůže. Ujistěte ho, že se na něj nebudete zlobit, pokud se to už nikdy nebude opakovat.

Poměrně funkčním řešením je nabídka kapesného. Jestliže dítě dosud žádné nedostávalo, mohla být na vině touha vyrovnat se kamarádům, kteří své kapesné už mají.

Kapesné dostává, ale krade dál.

Pokud vaše dítě pravidelně dostává kapesné, přesto vám z peněženky stále ubývají peníze, je na čase situaci řešit. Důvodů, proč to dítě dělá, mohou být tisíce, vždy je ale důležité přijít a kloub pravému motivu.

Nezřídka bývají malí zloději obětmi školní šikany, kdy vaše část výplaty končí v kapsách cizího tyrana na oplátku za to, že nechá vaše dítě na pokoji. Může jít také o snahu na sebe upoutat pozornost, ani to nebývá výjimkou.

Pokud ale máte podezření, že se situace opakuje příliš často, a dítě vám není schopné vysvětlit, proč to dělá, tehdy je na čase navštívit psychologa, který s dítětem probere všechna jeho trápení, pokusí se odhalit příčinu chování a navrhne vhodný postup.

Naštěstí je takových případů skutečně málo a situace se většinou upraví po prvním odhalení krádeže. Nemusíte mít hned strach, že z vašeho potomka roste kleptoman, můžeme vás ujistit, že alespoň jednou jedinkrát zmizí pár drobných z peněženky snad každému rodiči.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat