Výchovou se osobnost dítěte nezmění

Profesor Robert Plomin je genetikem z Londýnské univerzity. Zásadně odporuje zastáncům výchovy a učení jako hlavní formující síly při utváření člověka. Podle něj osobnost měnit absolutně nelze. S tou se člověk rodí. Měnit lze pouze určité návyky a chování.

„Neříkám, že nemůžete změnit chování dítěte, ale rozhodně nemůžete změnit osobnost dítěte,“ tvrdí profesor Plomin.

Stejní i po rozdělení

Jak je dítě vychováváno a do jakých škol chodí, má podle něj mnohem menší vliv, než se obecně tvrdí.

„Pokud vás adoptovali po porodu a rozdělili od vašeho dvojčete, jste si s ním i tak mnohem podobnější, asi tak, jako byste vyrůstali ve stejné rodině. Studoval jsem jednovaječná dvojčata, která vyrůstala každé zvlášť, a přišlo mi fascinující, jak jsou si podobná třeba ve věcech, jak se smějí nebo jak hovoří,“ tvrdí profesor Plomin.

Inteligence a geny

Podle něj neplatí, že když rodiče dítěti čtou, zvýší jeho IQ a přivedou ho tím k četbě. Podle něj dětem čtou lidé s vyšším IQ a ti, kteří sami hodně čtou. Mají to totiž v genech, které ale předali dětem. Takže tyto pak v dospělosti mají vyšší IQ a hodně čtou, protože mají stejné geny. Ne proto, že jim rodiče četli.

Profesor Plomin také tvrdí, že inteligenci a schopnosti při vzdělávání řídí geny ze sedmdesáti procent.

„Kognitivní funkce jako schopnost číst, počítat matematické operace a chápat vědu jsou jedněmi z nejdědičnějších, nejvíce ovlivněných geneticky, které máme,“ tvrdí profesor Plomin v rozhovoru pro New Scientist.

Zdroj: newscientist.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat