Puberta u dětí dnes přichází až o tři roky dříve

Dnešní děti jsou mnohem dříve vyspělé, než tomu bylo u starších generací. Časnější změny se však netýkají pouze jejich fyzické schránky, mnohem dříve přicházejí také do puberty. Tyto změny můžeme pozorovat už u dětí v období kolem jedenáctého roku.

Roli hraje doba i výchova

Zásadním důvodem, proč tyto změny přicházejí u mladších generací stále dříve, je především doba, ve které žijeme a životní styl, který vedeme. Dnes existuje mnoho způsobů, jak si usnadnit nejen péči o samotné dítě, ale i o domácnost, což v zásadě činí náš život jednodušším, bez nutnosti nastolení režimu a pravidel. Jinými slovy, vychováváme své děti liberálněji a pohodlněji, než tomu bylo v dobách minulých.

Jsme pohodlní

Úklid za nás zajistí moderní spotřebiče, jiná pomoc v domácnosti se od potomků obecně vyžaduje ve stále menší míře, snažíme se s dětmi komunikovat jako se sobě rovnými, podporujeme v nich osobnost a často pak narážíme na situace, kdy se pubertální projevy dostaví dříve, než bychom čekali, aniž bychom tušili, kde jsme udělali chybu. Nemůžeme říct, že jde o špatnou výchovu, jen jsou na děti často kladeny menší povinnosti, než by bylo třeba pro nastolení správného režimu, a děti jsou stále méně vedeny k úctě k rodičům.

Pomozte jim přijmout změny

Zaměřme se ale také na ostatní projevy, které s sebou nástup puberty nese. Nejde jen o zatvrzelost, výkyvy nálad či odmlouvání. Puberta je pro dítě téměř stejně složitá, jako pro rodiče. Jestliže se předčasný nástup hormonálních a životních změn týká i vašeho potomka, je načase, abyste mu pomohli toto období co nejsnáze překonat. A tím i sobě.

Ačkoli vám dítě připadá ještě malé na to, abyste ho zasvěcovali do tajů milostného života, věřte, že dnešní děti jsou stále více informované již mnohem dříve. Je potřeba tyto záležitosti uvést na pravou míru a seznámit malého puberťáka také se všemi změnami, kterými jeho tělo bude v nejbližší době procházet. Je třeba se smířit s tím, že dnešní doba si vyžaduje jiné zacházení, než tomu bylo dříve.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat