Vyžeňte nudu z domu

„Já se nudím...," jak často jste už tuhle větu od svých dětí slyšeli? Je jedno, jestli je venku ošklivo nebo máte korona-prázdniny, jsou dny, kdy je potřeba zabavit děti doma. Nabízíme několik tipů, jak vyhnat nudu z domu – alespoň na chvilku.

Pokud trávíte s dětmi momentálně více času než normálně, pak je spotřeba nápadů daleko větší a děti na zábavu mnohem náročnější. Už jste hráli všechny stolní hry, co jste doma našli? A karty už vás taky nebaví? Pokud nechcete nechat svoje děti trávit dny u počítače, pojďte vyzkoušet nějakou novou hru z naší nabídky. Podle předpovědí totiž nejste ještě ani v půlce.

Zažít nudu nevadí

Nejlepší je samozřejmě zvolit takovou činnost, u které se zapojí všechny smysly. Důležité je také zvolit takovou úroveň, aby hra nebyla příliš jednoduchá nebo naopak příliš složitá. A pokud opravdu nebudete mít možnost trávit s dětmi každou minutu, nezapomeňte, že děti se dokážou zabavit i samy a že zažít nudu je pro vývoj také důležitá.

Rychlovky

Potřebujete svoje děti zaměstnat, abyste mohli uvařit nebo dodělat práci z domu? Nechte vymyslet hru děti. Přistupte na jejich pravidla, jakkoli jednoduchá se vám budou zdát. Navíc spoustu her znají děti ze školky nebo ze školy. A při troše fantazie můžete i venkovní hra hrát doma.

Vzpomínáte si třeba na klasiku?

Čaj rum bum

Hra na ven? Nesmysl! Tahle se dá hrát kdekoli a čím méně místa, tím větší legrace!

Kuličky

Samozřejmě si nemusíte v podlaze dělat důlek. Co třeba na papír nakreslit kolečko a cvrnkat kuličky do něj?

Skákejte panáka

Na balicí papír nebo staré prostěradlo nakreslete panáka a skákejte.

Tanec s balonky

Nafoukněte několik balonků a pusťte hudbu. Dokud hraje hudba, musí se udržet balonky ve vzduchu.

Polštářová bitva

Polštáře připravit – pozor – teď!

Schovávaná

Pamatujete si, jak vás hrát si na schovávanou bavilo? A stejně tak to baví i vaše děti! A že doma najdete míst, kam se schovat!

Hádání

Hádat můžete cokoli. Podle věku dětí zvířata, povolání, pohádkové bytosti, filmy.

A až budete mít dostatek času, vyzkoušejte s dětmi jeden z následujících nápadů.

Stavitelé

Rozvíjet fantazii je pro děti velmi důležité. Navíc většina z nich opravdu ráda vymýšlí alternativní světy. Využijte toho a namalujte si svoje vlastní město jako základ pro hru.

K výrobě použijte třeba staré prostěradlo, kartonový nebo balicí papír. Podle věku dítěte buď podle vyprávění město s ulicemi a domy předmalujte, nebo je nechte malovat samotné.

Nezapomeňte všechno krásně vybarvit! Když si budete barvy míchat sami, můžete děti při hraní naučit i něco o barvách.

A když máte hotovo, stačí vzít figurky nebo malá autíčka a nechat děti vlastní město prozkoumat. Zadávejte dětem různé úkoly, které musejí splnit. Zkuste třeba najít nejkratší cestu do obchodu nebo do kina. Trénujte klidně i orientaci vpravo – vlevo nebo u starších dětí i světové strany. A když už to děti přestane bavit, silnice rozdělte na dílky a pohybujte se po městě pomocí kostky od startu do cíle.

Horolezci

Až budou mít vaše děti dost malování a vyrábění, nechte je klidně proběhnout. Na to potřebujete jen kostku a dostatečně dlouhé schody. Každý horolezec pak leze na horu (nechte děti, ať si ji pojmenují po svém) podle toho, kolik hodí na kostce. Aby hra trvala dostatečně dlouho a děti se protáhly, zaveďte dodatečná pravidla jako třeba „prokletá trojka“ – komu padne trojka, musí se vrátit na začátek. Nebo když se sejdou dva horolezci na stejném stupínku, musí oba na začátek. Můžete vyzkoušet i kombinaci obojího.

Pokud nemáte doma schody, můžete schody nahradit překážkami volně položenými na zemi, které musí děti zdolávat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat