Zábava pro děti a home office levou zadní

Taky jste v jednom kole mezi videokonferencemi, e-maily, dětskými hádkami a vařením oběda? Naprosto vám rozumíme… a proto pro vás máme pár rad, aby ta celková pohroma fungovala trochu lépe.

Pro svoji jedinečnou odbornost a nezastupitelnost můžete kromě vlastního zaměstnání dělat ještě učitelku, kuchařku, soudkyni a kdovíco ještě. Balancujete na hraně mezi mámou a manažerkou a hroutíte se z toho, že obojí neděláte pořádně. Asi nevyřešíme všechno, ale máme pro vás pár triků, jak situaci zvládnout lépe a přestát dobu, než se vrátí všechno do starých kolejí.

Nastavte si režim

Pokud si můžete odpočinout alespoň o víkendu, určitě toho využijte. Ale i v pracovním týdnu by to chtělo „nebýt pořád nadoraz“. Bez nastaveného a dodržovaného režimu to tedy nepůjde. Nejen že všichni členové domácnosti budou vědět, co je právě čeká, ale nastolit v dětském světě jistý řád je velmi prospěšné.

Zkuste to třeba takhle:

8:30 – snídaně (všichni jsou vzhůru a oblečení)

9:30–12 – čas na školu, malování, tvoření, vzdělávací programy (máma může v klidu pracovat)

od 12 hodin je polední pauza – můžete společně uvařit oběd, najíst se a jít ven. Pokud máte zahradu, kde nemusíte děti hlídat, získáváte velký bonus. Děti jdou ven sami a vy můžete pracovat. Pokud zahradu nemáte a musíte s dětmi ven, běžte. Nakonec i vám procházka udělá dobře.

15 hodin – vám začíná home office, děti si na internetu mohou najít tipy na malování a tvoření a hrát si

16:30 – máma končí v práci a začíná společný čas s rodinou.

Je to samozřejmě jen příklad a hodně závisí na okolnostech, jako je například věk dětí. Ale může vám jako základ k vytvoření vlastního plánu pomoci.

Papírový domeček a vodovky

Naštěstí vám zůstaly k dispozici internetové obchody. Objednejte si tedy velký papírový domek na vybarvování. Sestavení, pomalování a následné hraní si v něm už pár hodin zabere. Samozřejmě to nemůže vyřešit problém dlouhodobě, ale jde o to, získat čas, aby vás to mlýnské kolo nepřeválcovalo hned na začátku.

Rozdejte malé úkoly

Už jste zkoušeli „hrníčkový koncert“? Ne? Tak je na čase to vyzkoušet! Děti jsou v tom velmi dobré, a navíc je to baví. Poproste je, aby si pro vás připravily koncert. Zpívá se do kelímku/mikrofonu a repertoár je čistě na dětech. Než si to zorganizují a zkusí, stihnete třeba vyřídit alespoň pár e-mailů.

Princip když – tak

Nefunguje sice dlouhodobě, ale to snad nebude potřeba. Nejdůležitější je „přebrodit řeku“ a zoufalá doba si žádá zoufalé činy. Pravidla jsou jednoduchá – když celou videokonferenci vydrží být děti potichu, tak dostanou sladkou odměnu. Nebo když se budou chovat slušně u oběda, tak mohou dostat extra porci zákusku. Pravidlo a odměnu stanovte předem, ať všichni vědí, co je ve hře. Trochu to pomůže uklidnit nervy, ale celý den je na tom neudržíte.

Neztrácejte čas vyššími principy

Ještě k pravidlům – běžná pravidla momentálně neplatí. Doba strávená u televize nebo u počítače, čas, který děti tráví venku, místo zeleninového salátu zmrzlina… Netrapte se zbytečně, že nedodržujete svoje vnitřní zásady. Vysvětlete dětem, že nemáte normální režim a na otázku „Jak dlouho se můžeme dívat na televizi?“  odpovídejte klidně „Asi tak do 20. dubna“.

Buďte realisté

Ne, opravdu nezvládnete pracovat z domu 8 hodin v kuse. A to ví i váš zaměstnavatel. Především od malých dětí nemůžete čekat příliš mnoho, proto je lepší to vzdát, věnovat se přes den raději jim a resty dohnat až večer.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat