Komentáře k článku

Siraellen 29.04.2020

klíště jsem už dlouho neměla

ovace 29.04.2020

u si nepamatuji kdy jsem měl naposledy klíště

Zdeněk 29.04.2020

Než jdu do míst kde by mohla být klíšťata si vezmu obyčejný B komplex naučil jsem to své děti a oni své a mě to naučili mí rodiče a nevíme co to je dostat klíště,

Pavel Jurčík, Ostrava 28.04.2020

Doporučuji mnohokrát vyzkoušený a zdaleka nejlepší způsob odstranění: Odstřihnu malý kousek lepicí části náplasti-ale opravdu dobré(nikoliv české),místo musí být čisté,suché,ničím nemazat.Dále je třeba pohledem zjistit polohu klíštěte v místě přisátí.Pak na ně jen nalepím náplast,mírně přitlačím a strhnu takovým směrem,kdy se klíště jakoby převrátí "na záda".Pokud není náplast stará a je dobře lepivá,úspěch je zaručen ve 100% případů a klíště zůstane přilepené na náplasti. Tímto způsobem lze obvykle vyndat i částečně zavrtané klíště.Všelijaké ty drahé soupravy,kleštičky,mazání a jiná udělátka jsou zde zcela zbytečné.

Babuša 27.04.2020

Abych pravdu řekla, nerozumím tomu, že boreliózu klíště přenese za 24 hodin, kdežto encefalitidu za dvě. Klíště po přichycení vypustí do rány protisrážlivou látku, aby mohlo v klidu sát krev. Předpokládám, že právě takto dojde k přenosu patogenů a průšvih je na světě. Takže proč takový rozdíl v čase? Že by se klíšťata s boreliózou rozmýšlela sát či nesát, kdežto ta s encefalitidou jdou rovnou na věc? A co když má klíště v sobě oba patogeny? Nebo nedej bože další jako například tularémii, babesiózu a další hodně nepříjemné nemoci. Tam je časový úsek jaký? Jasné je, že je lepší prevence, než pozdější velké problémy.

vera 27.04.2020

Nedělejte si z toho legraci! Když mi bylo 40, nebyla jsem nikde v lese, s dětmi jsme si u nás za domem, na zahradě, udělali ohníček a opékali párečky. Večer, když jsem se sprchovala, měla jsem na noze maličké klíšťátko, které jsem odstranila. Nevím, kolik hodin od jeho přisátí to bylo. Asi za týden jsem měla bolesti zad, hlavy a lékař řekl, že je to asi chřipka. Byla jsem asi pět dnů v prachovní neschopnosti. Potom mi pořád nebylo nějak dobře. Nic mne nebolelo, ale když jsem, např. jela autem, měla jsem dojem, že mi nějak oči zůstávají někde za hlavou, byl to divný pocit. Pak, asi po čtrnácti dnech po tom, co jsem si klíště našla a objevila, mi začaly vysoké horečky - až 42°C, neidentifikovalné bolesti zad, taková nějaká divná únava, že jsem nemohla uvařit večeři, byla jsem malátná, nějak mi vypovídaly nohy, ruce, a pak mne začala bolet hlava - nikdy předtím jsem neměla bolesti hlavy - tak divně, pak mne začala bolet záda, taky tak divně, nepopsatelně. Musela jsem si jít lehnout a manžel mi přinesl čaj, ten jsem nevypila, jídlo, to jsem nedokázala polknout ani se na jídlo podívat, jenom jsem chtěla vodu, vodu. Pak mi vystoupaly teploty i přes 42, najednou se na mne manžel dost divně díval a zavolal pohotovost. Lékařka diagnostikovala chřipku, ale já jsem trvala na tom, že ráno mne musí manžel dovézt k našemu doktorovi, který určitě ví, co mi je. Manžel mne tam ráno dovezl, lékař mne ihned přijal, asi už měl podezření před 14 dny, a řekl, že musím do nemocnice. Do nemocnice mne odvezla sanitka, přijali mne tam, udělali lumbálku a pak mi řekli, že lékařské konsilium se shodlo, že musím na kliniku v krajském městě, že oni v městské nemocnici nemají prostředky k mému vyléčení. Ve fakultní nemocnici mi znovu udělali lumbálku a diagnostikovali infekční zánět mozku a mozkových blan a strávila jsem tři měsíce v nemocnici a pak ještě tři měsíce v domácím ošetřování, všechno pod dohledem neurologů a očního lékaře. Nepodceňovat!

glady 27.04.2020

chráním se repelenty

Michal 27.04.2020

Stačí se týden nemýt a klíště odpadne samo pod náporem smradu ! Viděl snad někdo klíště na tchořovi ?

xxkouckaxx 27.04.2020

klíště jsem měla 1x jako dítě , dcerka taky 1x - jinak se nám vyhýbají

Chytla jsem jednou klíště,ale už to je dlouho.

helus 26.04.2020

Klíšťata jsou velmi nebezpečná.

nea 26.04.2020

Klíšťata na mě naštěstí nejdou.

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat