Výběr školních přezůvek a bot na tělocvik v kostce

Děti se po nezvykle dlouhých prázdninách vrací opět do školních lavic, a leckterý rodič už se probírá dlouhým seznamem školních pomůcek, které bude muset svému dítěti opatřit. Jednou z mnoha položek je také vhodná obuv, a to jak k běžnému přezutí, tak do školní tělocvičny. Jak si ale vybrat tu správnou?

Pohodlí na prvním místě

Anatomickému zpracování, pevnosti a prodyšnosti obuvi se budeme věnovat za chvíli. Teď se však zaměříme na jednu z nejopomíjenějších vlastností školních přezůvek, a tou je pohodlí. Skupina ortopedů ve spolupráci s dětskými psychology totiž přišla na velmi zajímavou spojitost. Zjistili, že pokud student nosí nepohodlnou obuv, snižuje se míra jeho soustředění až o třicet procent, a to i tehdy, kdy sedí, a jeho končetiny nejsou nijak zatěžovány. Proto obuv vybírejte vždy s dítětem a soustřeďte se zejména na to, jak se v botách cítí.

Podrážka

Zamysleme se, po jakých površích se studenti pohybují. Nejčastěji jde o lino položené na betonové podlaze, či dlažbu. Je tedy určitě vhodné vybírat obuv s takovou podrážkou, která tlumí nárazy. Ideální je korek nebo měkčená guma. Tlumení odrazů je důležité především kvůli ochraně chrupavčitých částí kostry, které děti, na rozdíl od dospělých, stále ještě mají. Při nedostatečné ochraně může dojít k návyku špatného držení těla či postavení nohou, propadu klenby, ale především bolesti zad a dolních končetin.

Pantofle, nebo bačkory?

Správné postavení a stabilitu nohy nám zajistí pouze obuv s pevným opatkem. Bohužel se stále častěji od uzavřené obuvi ustupuje. Pro školáky na prvním stupni bychom ale vážně otevřenou obuv volit neměli, a pokud přece, volíme raději kvalitní sandály nežli klasické pantofle. U obuvi s uzavřenou špičkou dbáme především na prostor, který bota poskytuje. Ta by měla být dostatečně široká, aby bylo zajištěno správné prokrvení dolních končetin a možnost volného pohybu prstů. V neposlední řadě je prostor v botě důležitý i pro správnou cirkulaci vzduchu kolem nohy, čímž předcházíme tvorbě plísní.

A co boty na tělocvik?

Boty do tělocvičny by měly být vskutku kvalitní, s protiskluzovou podrážkou a dostatečným tlumením nárazů. Ideální jsou prodyšné materiály, které dovolí nohám dýchat. Vyhněte se botám na suchý zip, které jsou vhodnější spíše pro menší děti, které ještě mají potíže s tkaničkami. U starších žáků však dejte tkaničkám přednost, jedině takové boty udrží botu pevně na svém místě po celou dobu pohybu. Do tělocvičny je určena takzvaná sálová obuv, kterou často poznáte podle medově zbarvené podrážky, které má perfektní přilnavost na površích tělocvičen a zároveň na nich netvoří barevné čáry.

Zdroj: https://www.maminka.cz/clanek/jak-vybrat-backory-zdrave-prezuvky-tenisky-skola, https://www.independent.co.uk/extras/indybest/kids/school-clothing-equipment/best-kids-school-shoes-for-girls-boys-teens-leather-wide-fit-laces-velcro-patent-a9642236.html






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat