Nelehký život pubertálního teenagera

Jaká by měla být výchova náctiletých dětí? Odměňovat, napomínat, trestat? Ne, raději ne, milí rodiče!

Výchova puberťáka je občas jako přeběhnout minové pole. Jedno nedomyšlené slovo a pubertující dítě hned exploduje a po vašem sladkém miláčkovi není najednou ani stopy. Jak ale předcházet tomu, aby doma atmosféra houstla? A jak přimět puberťáka k rozhovoru?

Co v domácnosti s puberťákem nikdy nedělat

Aby váš společný život byl i po následujících několik let trvající puberty o trochu snesitelnější, máme pro vás několik tipů, na co byste si měli dát pozor v jednání s dospívajícím dítětem. Jakkoli náročné se toto období může zdát, mějte na paměti, že i pro ně to není procházka růžovým sadem.

To za mého mládí…

Neříkejte dětem „Když jsem já byl/a v tvém věku…“ Zaprvé to nebude pravda a zadruhé svého puberťáka tak maximálně rozesmějete. Z výchovného hlediska to nepřinese nic.

Co to máš prosím tě na sobě?

Nestěžujte si pořád na jeho styl oblékání. OK – průsvitné triko a síťované punčochy jsou do školy možná trochu moc, ale jinak platí – nové mládí, nový styl. Tak to jednoduše je.

Pořád budeš můj malý klouček

Puberťák nesnáší, když s ním budete jednat jako s malým dítětem. „Dávej pozor při přecházení silnice!“ nebo „Miláčku, dojez tu snídani.“ Zaručeně si vysloužíte jen velmi podrážděný pohled. A možná nějakou peprnou poznámku…

Jak se to chováš?

Puberťáci svým rodičům zatápějí, aby se od nich mohli emancipovat. Máma a táta prostě nejsou nejlepší na světě. Už pochopili, že to jsou také jenom lidé a že nemusí mít vždycky pravdu. Konfrontace s realitou není legrace, ale měli byste to raději brát s humorem, místo abyste se urazili. Zaprvé tak budete vypadat mnohem víc v pohodě a zadruhé je to krok správným směrem ve výchově.

Přestavba povolena

Je váš puberťák náladový, hádavý a nepořádný? To je normální. Mozek se teď podobá obrovskému staveništi, hormony jsou jako na houpačce, rodiče a škola prudí. Kdo by dokázal být v klidu? Nedívejte se proto na něj zle. Nedělá to proto, aby vás naštval, ale protože jednoduše touto fází projít musí. A vy bohužel (nebo bohudík) s ním.

BFF – Best friends forever

Není žádné vy a váš puberťák, žádní nejlepší kamarádi – teď jde o to se nejlepším možným a láskyplným způsobem jeden od druhého vymezit. Kamarádi a parta jsou teď pro něj důležitější a vaším úkolem je být tady pro něj, když vás bude potřebovat. Ale hlavně bez trapnosti.

Soukromí prosím

Číst si v deníku, kontrolovat chat nebo vtrhnout do pokoje bez zaklepání? – Ani nápad! I puberťáci mají právo na svoji intimní a soukromou sféru. A jeho tajemství jsou mnohem lépe schovaná u kamarádky nebo kamaráda.

Demonstrace (bez)moci

Nadávky, výhružky a tresty nepomáhají v žádné výchově, natož při výchově puberťáka. Mnohem lepší než mu ukazovat svoji moc, je lepší mít s ním dobrý vztah.

Sám za sebe

I napomínání by teď mělo být tabu. Otec, který za syna neustále rozhoduje, a maminka, který nejlépe ví, co je pro jejího malého synka to nejlepší, jsou v rodinných vztazích to nejtěžší. Dospívající děti se musí naučit, že je potřeba převzít odpovědnost a rozhodovat sám za sebe. A k tomu potřebují hodně, hodně tréninku. A svobody.

Na ostří nože

Milujete pohodu a hádkám se vyhýbáte? Škoda. Protože vaše dítě se hádá rádo a potřebuje vás k tomu jako sparring partnera. I když to někdy stojí hodně sil. Klidně do konfliktu jděte a nechte lítat nádobí. Ten, kdo je pořád milý, je jen líný se pohádat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat