Šťastné rodičovství prožívají oproti ženám spíše muži

Dítě je dar, starost i radost v jednom. A že si tuhle horskou dráhu emocí užívá jenom matka? Vůbec ne. Proč je muž v otcovské roli vždycky o něco spokojenější?

Často se mluví o tom, že mateřství je nejkrásnější životní poslání ženy. Proti tomu se asi nedá nic namítat, ale co pánové? Jak oni se v pozici rodiče vlastně cítí? Možná o dost lépe než jejich drahé kojící polovičky!

Je nás víc. A co teď?

Asi každý má v hlavě zakořeněnou představu šťastné matky, která bez mrknutí oka oželí štíhlou postavu, kořeněná jídla, volný čas, spánek, záliby, přátele i dosavadní priority. Jenže! Tenhle obrázek, který vídáme v reklamách na dětské pleny, trochu naráží na skutečnou realitu. Američtí psychologové z Kalifornské univerzity provedli jedinečný výzkum, v němž se na pocity novopečených rodičů důkladně zaměřili. Kdo by se u přebalovacího pultu „nejradši neviděl“ a komu pohled na odsávačku mléka rozlévá blažený úsměv na tváři?

Týden nespím a mám depresi

Odborníci analyzovali data ze třech různých studií, kterých se dohromady zúčastnilo 18 tisíc lidí. Šlo tedy o velmi rozsáhlý projekt, jehož úkolem bylo zjistit míru spokojenosti obou pohlaví. Finální analýza pak u žen zaznamenala mnoho stresu, depresivních příznaků a naopak málo pozitivních emocí. Jako šťastní vítězové z toho vyšli právě muži, kterým společnost potomka přinesla každodenní štěstí, psychickou pohodu i vyšší sebevědomí. Přijde vám na tom něco divného? Asi nejste sami. Ovšem tento poněkud zarážející jev má vlastně hodně jednoduché vysvětlení.

Všechno je to na mně. Ty se jen vezeš!

Na jedné straně jsou poznatky této studie překvapivé. Na té druhé ale podle expertů přináší jasné poselství. Tím je skutečnost, že i když se otec do péče o miminko zapojí, pořád jsou to matky, které dělají většinu dne a noci. Pánové totiž prý nejraději přichází na scénu až tehdy, když je dítě přebalené, nakrmené, odpočaté a v dobré náladě. Tak jistě, že pak je všechno mnohem snazší, veselejší a bez starosti, že?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat