Změny po svatbě se týkají i právních věcí

Když pronesete to osudové ANO, nezmění se jenom váš život. Je toho víc, co si budete muset se změnou stavu zařídit. A abyste se v tom všem neztratila a na něco nezapomněla, máme pro vás seznam.

Jasná věc – svatba je asi ten nejkrásnější důvod k pořádné oslavě. Ale potom čeká už čerstvě oddané byrokratická realita. A to mnohdy ještě před odjezdem na líbánky… Protože se změnou příjmení jsou to především úřední zařizování, která na vás čekají. A některé změny nejsou nutné jenom z finančního hlediska, ale i z právního hlediska bude nutné po změně příjmení leccos zajistit.

Samozřejmě na změnu občanského a řidičského průkazu a pasu myslí asi všichni. Ale jsou i další úřady, kde byste neměli zapomenout změnu nahlásit. Třeba na průkazce do knihovny. A dál?

Aktualizujte si smlouvy

Vzala jste si příjmení manžela nebo máte příjmení zdvojené? Pak musíte o změně jména po svatbě informovat všechny svoje smluvní partnery. A sice nejenom ohledně pojistných smluv. Informační povinnost se týká také zákaznických karet, bankovního konta nebo smluv s poskytovateli internetu, telefonního čísla nebo televize a rozhlas, jinak takové smlouvy pozbývají svoji platnost. Stejné je to i v případě stavebního spoření a samozřejmě plných mocí.

Pracovní změny

Vaši kolegové novinku ve vašem životě jistě vědí už dávno, ale vaši nadřízení nebo personální oddělení? Asi sotva! Ale i zde byste měli změny nahlásit. Vezměte také v úvahu, že bude nutné změnit vaši emailovou adresu s informovat korespondenční partnery.

Mysleli jste opravdu na všechno?

Ve změti všeho zařizování, které začínají se změnou příjmení, se může stát, že na něco občas zapomenete. Jako například aktualizace sociálních sítí. U Facebooku a Instagramu jste jistě novinku už oznámila s připojením fotografií, a možná na nich ani svoje občanské jméno nepoužíváte. Ale pokud máte svůj profil na LinkedIn, je vhodné si jméno změnit také tam.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat