Vyrovnaný balanc pro správnou výchovu dětí

Ve Švédsku se stále více matek a otců dobrovolně vrací do školních lavic. V kurzech, které tam navštěvují, se chtějí naučit, jak vychovávat svoje potomky.

Nákupy matky s dítětem jsou občas výzvou nejen pro ni samotnou, ale pro všechny zúčastněné. Když se totiž takové dítě začne u pokladny vztekat, že chce sladkosti, naštvaně sebou vrhne na zem a trhá uši i nervy všem okolo. Speciální kurzy mají ale rodičům právě v takových situacích pomoct.

Ve Švédsku už pomáhají

Velmi oblíbené jsou v současné době bezplatné kurzy dalšího vzdělávání. Nabízejí pomocnou ruku při zvládání každodenních situací, kdy jsou kromě jiného rozebírány například pomocí videa problematické situace. K základním pravidlům patří připravit děti na to, co bude následovat. Při omezení sledování televize nebo blížícího se konce hraní her na počítači nebo telefonu pomáhá například vždy konkrétně udat zbývající čas – „za pět minut“ nebo nastavení například kuchyňské minutky. A další velmi důležité pravidlo je – hodně chválit a méně kárat.

Jako i ostatní severské země hájí rodinní poradci ve Švédsku spíše mírnější metody výchovy. Tělesné tresty jsou absolutní tabu, ale i nadávky jsou trestné. Těžko zvladatelné děti by se svého problematického chování měly zbavit, po tom, co rodiče absolvují nějaký takový podpůrný kurz.

Příklady táhnou

Ze všeho nejdůležitější je, aby účastníci nejdříve reflektovali svoje vlastní chování. Podle hesla, že „příklady táhnou“ by se měli rodiče pokusit neustále svoje děti nepeskovat a usměrňovat, ale ukázat jim, jak fungovat podle přesně stanoveného denního plánu. Pravidla se musí dodržovat, nevhodné chování je potřeba upozadit. Pokud rodiče sami sedí hodiny u televize, pak děti přirozeně nechápou, proč ony se mohou dívat jen na jeden pořad.

Základem pro dobrou výchovu je láska, uznání a důvěra. To například znamená, že rodiče večer svoje děti uloží a přečtou jim například pohádku na dobrou noc. Vaše pocity jsou pro dítě přijatelnější, než když mu neustále vytýkáte, co dělá špatně. Tedy – „já se o tebe moc bojím, když se někde zpozdíš“ zní v uších dítěte mnohem lépe než „už zase jsi přišel domů pozdě“. A i tomu se dá v kurzech naučit. Výměnou rolí najednou rodiče zjistí, jak ostře jejich „dobře míněné rady“ pro děti znějí…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat