Mateřství z vědeckého pohledu

Máma je (téměř vždy) nejlepší! Je pořád tady, dá správnou radu a zná svoje děti lépe než kdokoli jiný. A dává základy pro tolik věcí, ze kterých budeme v životě těžit. Každopádně to dokazují vědecké poznatky.

Dokonce i přes stovky kilometrů mámy vždycky nějak vědí, jak se jejich dětem daří – a kdy je správný čas sáhnout po telefonu. Jak to jen dělají? Odpověď je ve zvláštním spojení, které mámy ke svým dětem po celý život mají. To jim umožňuje mít šestý smysl, pokud něco jejich synům a dcerám leží na srdci. Navíc je dobrý vztah mezi mámou a dětmi příčinou pro jiný fenomén, který vědce stále dokola zajímá a fascinuje.

Hlas mámy má zvláštní účinek

Děti potřebují méně než vteřinu, aby rozpoznaly hlas své matky. A sotva ho poznají, působí na ně motivujícím a sociálně emočním účinkem. Kromě toho má hlas matky zvláštní efekt na náš mozek. To alespoň zjistili američtí vědci na stanfordově univerzitě. Autoři mohou dokázat, že některé sociální a emoční procesy si osvojujeme jen výhradně díky matčinu hlasu. Tak například studie z roku 2010 dokazuje, že matčin hlas u teenagerů snižuje vyplavování stresového hormonu a místo toho podporuje uvolňování hormonu štěstí oxytocinu.

Dobrý vztah – dobré sociální kompetence

Kdo má pevný přístav, může vyjet i na moře – co zní jako přísloví pro námořníky, sedí především na vztah mezi matkou a dítětem. Pokud je vztah mezi nimi dobrý, pak je dítě mnohem kontaktnější a sociálně kompetentnější. Jak sociálně jednáme, určuje velkou měrou náš vztah k matce. A i tento vztah lze vysvětlit psychologicko vědecky – čím lepší vztah k matce, tím lepší charakter a větší samostatnost. Jinými slovy: čím užší je náš vztah k matce, tím větší je později náš odstup.

Máma naučí vyjádřit pocity

Jak pláčeme, smějeme se nebo jsme překvapení – a sice díky dobré škole naší mámy. Od přírody mají už miminka svůj speciální způsob vyjádření svých pocitů. Ale konkrétnější a cílenější jsou až díky interakci s matkou. Kdy a jak se smějeme nebo jak jsme empatičtí, tedy jak reagujeme na pocity ostatních, je maminčina práce. Zrcadlíme chování našich matek – a učíme se tím rozlišovat naše vlastní pocity.

Koho budeme milovat, nás učí máma

Především vztah mezi matkou a dcerou je považován za velmi úzký. To je především proto, že ženy jsou empatičtější, a právě mezi sebou mnohem citlivější (a také zranitelnější). Především ve vztahu s matkou. Psychologové proto dávají matky jako vzor – především ve výběru.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat