Zdravé nohy dětí potřebují odbornou kontrolu

Většina dětí se narodí se zdravýma nožičkama, přesto často může dojít k jejich postupnému poškození a deformitám. Dětským nožkám je potřeba věnovat péči již od chvíle, kdy se batole začíná více pohybovat, lézt, stoupat si a chodit.

Aby se dětské o nohy a nožní klenba vyvíjely správně, měly by mít především dostatek stimulů a podnětů ke správné aktivaci svalů, včetně všestranného pohybového vývoje. Mezi 3. až 6. rokem věku, kdy ještě není vývoj chodidel zcela ukončen, se pak doporučuje nechat je dítěti odborně zkontrolovat. V této fázi je totiž ještě možné případné deformity či odchylky od správného vývoje napravit.

Zdravá noha je pro správnou funkci celého pohybového aparátu velmi důležitá. Vady nohou mají vliv na naše celkové držení těla, stoj či chůzi, neboť při chybné opoře není možné zajistit napřímení páteře. Mohou být dokonce příčinou zranění a souviset s nejrůznějšími bolestmi. Klíčové je proto podporovat správný vývoj chodidel už od mala. „U malých dětí je velmi důležitá chůze naboso  pro aktivní vytvoření klenby. Jde především o vhodné typy povrchů jako je písek, tráva, kamínky, nebo třeba uměle vytvořený senzorický koberec,“ radí fyzioterapeutka Bc. Alžběta Soldátová, DiS. z EUC Kliniky Praha – Šustova a dodává: „Na chodidlech se nachází velké množství nervových zakončení, a právě co nejpestřejší stimuly z nich aktivují plosku, a tím formují pohybový stereotyp i držení těla. Důležitá je samozřejmě i volba kvalitní obuvi, a to již od prvních bot, které je nutné vybírat opravdu pečlivě.“

Za správný vývoj nohy dítěte tedy nesou hlavní odpovědnost rodiče. Ti by při podezření, že je s chůzí či nožkami jejich potomka něco v nepořádku, neměli váhat a zajít za odborníkem. Právě u dětí je totiž včasné odhalení odchylek od správného vývoje klíčové. „Klenba nohy se vytváří kolem třetího roku života a pokračuje zhruba do 8 až 10 let. Proto je ideální nechat dětem mezi 3. až 6. rokem života chodidla zkontrolovat a případně začít s terapií v době, kdy ještě není na nápravu pozdě,“ upozorňuje Alžběta Soldátová.

Prvním krokem by měla být kontrola chodidel na speciálním přístroji, tzv. podoskopu. Ten dokáže odhalit ortopedické vady, deformity a posoudit celkový funkční stav nožiček. Jde o velmi rychlé a bezpečné vyšetření, které bez problémů zvládnou i malé děti. Jak funguje? Pacient se postaví na průhlednou desku, kterou prochází vysoce polarizované světlo, pod deskou je zrcadlo. Na základě zobrazení kontaktu chodidel s podložkou se pak posoudí rovnoměrnost zatížení chodidel a jejich postavení. Vznikne tak jakýsi snímek, s jehož pomocí můžeme ohodnotit funkční stav chodidel, kvalitu klenby, vady nohou a následně držení těla, postavení pánve a zakřivení páteře.

Díky podoskopu lze odhalit původ nejrůznějších potíží, které mohou mít na první pohled zcela jinou příčinu. „Často k nám přichází rodiče s tím, že jejich dítě má ploché nohy. My však z našeho vyšetření na podoskopu zjistíme, že o plochonoží nejde, ale problémem je například nedostatečná aktivace svalů nebo nerovnoměrné zatížení plosky a oslabení svalového aparátu. To se poté může projevovat vadným držením těla, šmajdáním, vbočenými kotníky, nohama do X nebo skoliózou,“ uvádí příklady z praxe Alžběta Soldátová a doplňuje: „Pokud se ukáže nějaká deformita či nesrovnalost ohledně správného vývoje, následují další funkční vyšetření a zjišťování rodinné anamnézy včetně otázek o motorickém vývoji dítěte během prvního roku života. Je třeba detekovat, zda se jedná o ortopedický problém, který řeší lékař nebo je problém funkčního charakteru, a pak jej lze zvládnout v rámci aktivní fyzioterapie. Postavení nohy je možné ovlivnit pomocí stimulace plosky, naučením správných pohybových stereotypů při každodenních činnostech nebo třeba cvičením s aktivní klenbou  v optimálním nastavení segmentů, které může být pro děti zároveň zábavnou hrou.“

Pokud dítě na podoskop odešle pediatr se žádankou, je vyšetření hrazeno zdravotní pojišťovnou. Není ale problém se na něj objednat přímo, což mnozí rodiče dělají. V tom případě zaplatí 150 Kč.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat