Děti je třeba k pohybu motivovat

Děti motivuje k pohybu zdolávání překážek a poznávání nových věcí. Jak docílit toho, aby děti rády sportovaly, aby si už odmalička navykly, že pohyb je samozřejmou součástí života?

Z mých vlastních zkušeností, které jsou podpořené mnoha lety, kdy sleduji „naše“ malé sportovce v tělocvičnách, baví děti nejvíce to, když mohou při pohybu objevovat nové věci a mít určitou dávku volnosti. Den malého neposedy je totiž plný zákazů, které jsou samozřejmě motivovány naší oprávněnou snahou ochránit ho před různými nástrahami. Není divu, že cvičení a pohyb v tělocvičně, která je nejmenším dětem přizpůsobena, aby byla maximálně bezpečná a zároveň plná inspirace, je pak pro ně obrovským zážitkem. V našich kurzech se zaměřujeme na to, aby se děti při pohybu co nejvíce bavily. Současně volíme takový průběh lekce, který je co nejméně omezuje, a naopak jim dává tolik potřebnou volnost,“ vysvětluje Kristýna Přibylová z profesionálních dětských tělocvičen Monkey’s Gym, která je sama maminkou tří dětí.

Děti chtějí překračovat limity, zkoušet nepoznané

A co mají například tří nebo čtyřleté děti v tělocvičně nejraději? Některé děti prý baví víc opičí dráha, jiné si rády hrají s míčem nebo dovádějí při hrách s padákem. Společné mají to, že pohyb je pro ně přirozenou zábavou, pokud jim při něm dopřejeme tolik potřebnou svobodu a správné vedení. To stejné platí i pro pohyb venku. Proto i zde musíme volit taková místa, která dětem poskytnou maximální volnost a současně je inspirují ke zdolávání neobvyklých překážek. Děti motivuje to, že mohou zkoušet nové věci, překračovat svoje limity, vyrovnat se starším sourozencům nebo nám dospělým. Když je vezmete na bezpečné lanové překážky, do lesa na lesní hřiště nebo běhat s papírovým drakem na louku, budou úplně nejšťastnější.

Předškoláky baví gymnastické nářadí

„U dětí předškolního věku se už projevuje touha po soutěživosti, objevování nových typů dovedností i překonávání vlastních hranic. Nejvíce je baví cvičení na gymnastickém nářadí, které je vyrobeno pro ně na míru a uzpůsobeno jejich potřebám. Protože se s ním nikde jinde nesetkají, představuje pro ně velkou výzvu i zábavu. U nás si mohou vyzkoušet speciální kladinu, bradla, žebřiny, švédskou bednu i trampolínu. Protože má cvičení na nářadí u dětí tak kladnou odezvu, je také hlavní náplní našich metodik,“ říká Kristýna Přibylová.

Podle zkušeností lektorky jsou u předškoláků hodně oblíbené nejrůznější pohybové hry, které je dobré zařazovat v rámci „odpočinkových“ aktivit, při nichž mají děti možnost načerpat síly na další trénink. S kladnou reakcí se lektoři také setkávají u tréninku různých dovedností s míčem nebo skákání na trampolíně, které zkrátka milují asi všechny děti. „Pro hladký průběh lekce je pak nejdůležitější pozitivní motivace a častá obměna aktivit, aby děti neměly šanci začít se nudit,“ uzavírá Kristýna Přibylová z profesionálních dětských tělocvičen Monkey’s Gym.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat