Oslavte Den dětí dokonalou hostinou

01.06.2011 | Děti a rodina

Vymýšlíte dětem překvapení ke Dni dětí, narozeninám nebo vysvědčení? Hezkým dárkem nemusí být jen hračka, ale oslava samotná. Děti se rády cítí slavnostně a výjimečně. A vy můžete navíc dětskou hostinu využít k výchovným účelům. Je to jedna z cest, jak děti přivést k pravidlům stolování.

I dětské slavnostní menu a prostírání má svá pravidla určení společenskými normami. Nechte se jimi inspirovat a jistě se vám podaří vykouzlit mimořádný zážitek, třeba nejen pro děti.

V dětském menu rozhodně nesmějí chybět oblíbená oslavencova jídla. Pokud se to hodí, můžete hostinu vystrojit také sezoně. Červen přímo volá po jahodové hostině. Lehčímu odpolednímu posezení mohou dominovat melouny. Ať už to či ono, ovoce by na stole rozhodně nemělo chybět, už proto, že dětská oslava si prostě žádá sladkosti, a pokud budou aspoň trochu zdravé, je to bod pro vás.

TIP Bety: Inspiraci pro dětské menu najdete na www.prostřeno.cz

Jak tedy sestavit menu? Pokud se opravdu pustíme do stolování se vším všudy, nezapomeneme na předkrm. Ten bude určitě co nejlehčí a přizpůsobený věku oslavence. Základními surovinami k tomuto účelu budou například šunka, kuře, ovoce. Vše jen v malých, symbolických dávkách. Co je důležité, že už první chod nám skýtá možnost vyhrát si s úpravou jídla. Šunkový závitek, například, s pomocí šlehačky snadno proměníme ve zvířecí čumáček s očky a oušky. Ovocný salát zase může připomínat nádobu s barevnými kuličkami – pomocí speciálního krájítka a různých druhů ovoce.

TIP Bety: Zdravé mlsání z ovoce a zeleniny vytvoříte pomocí tvořítka.

Dalším chodem v běžném menu je polévka. Pokud ale vaše dítě není opravdovou výjimkou, ocení, když ji přeskočíte. Pokud jste opravdoví fajnšmekři, nahraďte ji třeba kouskem ryby.

Hlavní chod je zlatý hřeb menu. Na oslavě není nutné dítěti kazit náladu vybranými specialitami, pokud nepatří k jeho oblíbeným pochutinám, a proto mu klidně naservírujte hamburger. Snažte se ale vytvořit pokrm vyšší kvality než ten, který se povaluje na laciných stáncích a opět se zamyslete nad jeho servírováním, které může být velmi hravé. K vytváření nejrůznějších obličejíků a obrázků může pomoci jindy ne příliš populární zelenina. Stačí přece jen rozkrojit cherry rajče na půlku a přidat půlkruh z papriky a usměvavý nebo naopak zamračený obličejík je tu.

Netrpělivě očekávaným bodem hostiny je jistě moučník. Na ten prostě nesmíte zapomenout. Podle toho, zda se jedná o slavnostní oběd, večeři nebo jen posezení, musíte zvážit, zda se do malých hostů ještě vejde hutný dort, palačinka s ovocem anebo jen zmrzlinový pohár. Největší radost dětem uděláte s věcmi a doplňky, které jsou naprosto zbytečné, a proto nevynechte deštníčky, jedlé konfety, jedlý papír, čokoládové hoblinky, želé a podobně.

TIP Bety: Pokud máte zkušenosti s pečením a nechutnají vám kupované dorty, zkuste si vytvořit vlastní dort.

Ke slavnostní hostině patří nápoje. I ti nejmenší vědí, že dospělí si na oslavách připíjejí, a proto bychom je o přiťuknutí, při kterém zdůrazníme, že jsou oslavováni, neměli ochudit.

Alkohol je samozřejmě tabu a na dětské oslavě by si tento požitek měli odpustit i dospělí. Neměli by mít něco speciálního, co na dětském menu chybí. I pro dětskou hostinu ale můžeme přichystat "něco lepšího" než limonádu nebo šťávu. Zkuste třeba dětské šampaňské, které připomíná to dospělácké, ale je bez alkoholu. Nic dítě tak nepotěší tak, jako letící špunt. Do nízké skleničky bez stopky a se silnějším dnem patří nápoj zvaný "sour". Je opravdu kyselý, ale osvěžující. Do džbánku dáme led, šťávu z pomeranče, citronu nebo grapefruitu, moučkový cukr podle chuti, citrusový sirup nebo šťávu a sodovku na dolití.

TIP Bety: Pokud nevíte, jaké hry si můžete na dětské party zahrát a další praktické rady, nechte se inspirovat.

V podstatě stejný nápoj můžeme využít k přípravě ještě efektnějšího dětského aperitivu, a tím je krusta. Liší se tím, že ji podáváme ve větší sklenici, může být i na nožičce, okraj nádoby navlhčíme citronem a ponoříme do krupicového cukru. Na dno nádoby můžeme nasypat ovoce, nejlépe kompotované a pokrájené na malé kousky. Do sklenice můžeme přidat brčko, určitě ale nezapomeneme na koktejlovou lžíci.

Na závěr rada pro přípravu stolu. Platí to samé, co při úpravě jídla – vymýšlejme hravé a pestré kombinace. Nejjednodušší cestou, pokud nemáme jiný nápad, je posypat běžně prostřený stůl barevnými lentilkami a konfetami. To nejlépe vynikne na bílém ubrusu. Ovšem ani barevné prostírání nemá chybu. Asi obvykle nedisponujete rozverným prostíráním, a tak zavítejte pro barevné ubrousky do papírnictví, kde najdete i další inspiraci. Na dětském stole mohou být také rozmístěny drobné dárky (třeba pod ubrouskem může čekat malý plyšáček). Myslete ale na to, že ani veselý dětský stůl by neměl být přeplácaný, už jen proto, aby se omezil počet nehod při hodování.

TIP Bety: Pokud vaše dítě miluje například Medvídka Pú, nebo Princezny, v obchodech seženete celé sady.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat