Ženský mozek reaguje na pláč dítěte takřka okamžitě

Novopečené maminky by hormon oxytocin mohly rozdávat. Právě jemu lze poděkovat za to, že pláč dítěte vyvolává v mozku tak silné reakce.

Říká se, že s malým dítětem jsou malé starosti. Vykládejte to ale mamince, která si z porodnice právě přinesla svého vůbec prvního potomka! Radost a štěstí střídají obavy a úzkostné myšlenky. „Zvládnu to vůbec?“ I takové otázky si člověk klade nad tím roztomilým stvořením. „A co když usnu, uslyším ho plakat, když mě bude potřebovat?“ Napadá vás úplně to stejné? Nebojte se, příroda se o všechno postarala. Vymyslela totiž alarm, který nelze přeslechnout. Máte ho v hlavě!

Biologické zákony fungují vždy a všude

Děti, zejména novorozenci, používají pláč k upoutání pozornosti. Ať už mají hlad, je jim zima, cítí bolístku nebo jen potřebují pomazlit, nemají a neznají jiný způsob, jak na sebe upozornit. Je možné, aby na tohle „volání“ matka nezareagovala včas, tedy v podstatě ihned? Z pohledu vědy ani omylem.

Oxytocin jako mateřský elixír

Je prokázáno, že těhotná žena i ta, která porodila, má v těle zvýšené hladiny hormonu oxytocinu. V minulosti se o jeho účincích tolik nevědělo, až díky moderním výzkumům se přišlo na to, co tahle látka dokáže. Nedávná americká studie prokázala, že myši, kterým je injekčně podáván oxytocin, utíkají ke svým plačícím potomkům i tehdy, když je podle vědců nemohou slyšet. A tak nějak podobně to prý funguje i v našem lidském světě.

Budíček, co nejde vypnout

Potvrdil to rozsáhlý zahraniční výzkum, kterého se zúčastnilo 684 čerstvých maminek z celkem 11 různých států. Odborníci sledovali jejich mozek pomocí magnetické rezonance, přičemž zjistili, že pláč dítěte aktivuje do pohotovosti ty oblasti mozku, které jsou spojeny se záměrem uchopit, mluvit a konejšit. Experti rovněž vypočítali, že to netrvá déle než pět vteřin. Přesně tento vzorec chování podle nich probudí ženu i z hlubokého spánku pokaždé, když ji miminko potřebuje. Další reakcí, kterou nářek ratolesti vyvolává, je samovolné spuštění mateřského mléka. Stejně jako v předchozím případě v ní má prsty starý dobrý oxytocin.

Zdroje: momjunction.com, nature.com, ncbi.nlm.nih.gov







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:18
15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat