Jak poznat dítě se silnou osobností

Kdo by nechtěl dítě se silnou osobností, ze kterého vyroste silný a sebevědomý dospělý. Všichni totiž víme, že sebevědomé děti, které se jen tak lehce nenechají zavést do úzkých, z míry nic moc nevyvede. Jak poznat, že takové dítě máte doma? Podle těchto daných vlastností.

Když jsou to ještě malá miminka, nejvíc se staráme, aby se jim vedlo dobře a nic je netrápilo. Chceme je ochránit před vším, co by je mohlo v životě potkat. Ale z dlouhodobého hlediska tím dětem nepomáháme, protože není nic lepšího než vlastní zkušenost. Ale na tu je musíme posílit. A pak kolem pátého a šestého roku zjistíme, že je před vším stejně ochránit nedokážeme. Protože není v našich rukou, co všechno zažijí.

Jak se pozná dítě – osobnost

Máte představu, jak takové dítě „vypadá“? mělo by být fit psychicky a schopné bez větších obtíží překonat překážky, které s sebou život občas přináší. K tomu potřebují jisté vlastnosti, které je mohou doprovázet už od útlého dětství a pomohou jim „zesílit“ do života.

Přebírají odpovědnost za sebe samé

Přiznat chybu chce hodně odvahy. Ale odpovědnost za vlastní jednání je jedním z nejdůležitějších bodů, které pomáhají dětem být silnější.

Stojí si za svým 

Děti mají mít vlastní názor a stát si za ním a je jedno, co si o tom myslíme my. To mohou nejlépe natrénovat tak, že je budeme brát vážně. Můžeme vychovat sebevědomé děti tím, že jim ukážeme, že jejich názor má pro nás cenu a bereme ho vážně. Neznamená to, že mu musíte všechno dovolit, ale vyslechnout ano.

Umějí řešit konflikty

Děti velmi rychle zjistí, že ne vždy máme stejný názor. Ani jako pár, ani jako rodič ne vždy souhlasíme s přáním svého dítěte. A když se naše dítě dostane do konfliktní situace s jiným dítětem, bude vědět, že je to v pořádku a vyřeší to. Naučí se vnímat názory druhých a řešit konflikty hledáním kompromisů.

Nehroutí se

Nejde všechno tak, jak jste si to pro vaše dítě namalovali? To se stává, zná to přece každý. Ale taková zkušenost je pro vaše dítě velmi důležitá, protože ho naučí, že ne všechno v životě jde hladce, nebo podle jeho přání.

Sebeláska

Tak důležitou věc dokážou všechny děti – ve svých očích jsou perfektní a milují se. Ale najednou přijde změna a místo lásky se začnou objevovat pochybnosti. Sebevědomé děti ale vždy najdou cestu zpět. To můžete podpořit tím, že jim půjdete příkladem a nebudete svoje tělo neustále kritizovat, ale naopak budete často zdůrazňovat, co se vám na vás líbí a co umíte dobře.

Nebojí se zklamání

Všichni víme, že život si zklamání dokáže připravit. Ale naše děti to občas potká naprosto nepřipravené. Ať už prohrají ve hře nebo i když se učily, nedostanou známku, jakou by si přály. Je toho tolik, co může naše děti zklamat. Ale patří to k životu a čím lépe se s tím vaše děti vyrovnají, tím silnější budou pro další život.  

Zdroj: názory autora, https://www.verywellfamily.com/signs-raising-a-strong-willed-child-1094963







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat