Záhadné dětské bolesti růstu

Děti mezi druhým a dvanáctým rokem občas trpí nočními bolestmi nohou. Odkud se tyto růstové bolesti berou a proč se u některých dětí objevují tak často?

Jisté je, že bolesti růstu v dětských nožkách jednak zmizí většinou samy od sebe a jednak neznamenají ani žádné zranění nebo zánětlivé onemocnění.Ale protože jsou přesné příčiny dosud nevyjasněné, není možné je ani nijak „vyléčit“. Přesto je však možné dětem pomoci, například domácími prostředky nebo homeopatickou léčbou. Pokud bolesti přetrvávají nebo jsou velmi silné, raději je konzultujte s lékařem.

Typické příznaky

Většina dětí si stěžuje čas od času na táhlou bolest především v kolenou nebo lýtkách. Objevují se převážně večer nebo v noci a ráno po nich není ani památky. Určit přesně od jakého do jakého věku těmito bolestmi mohou trpět, je velmi složité – některé bolest trápí až do puberty nebo déle. Podle studie se tato bolest objevuje ale nejdříve až u dvouletých dětí.

Jak je poznat?

Charakteristické pro bolest růstu je, že při protažení kolena se bolest trochu zmírní. Oblast kolena není ani oteklá ani zčervenalá nebo horká na omak. Nejedná se tedy ani o zánět nebo otok.Pravidelné obtíže by ale měl rozhodně posoudit lékař, aby tak vyloučil nějaká jiná závažná onemocnění. Je totiž důležité určit, zda se jedná o neškodné bolesti růstu nebo revmatické onemocnění, infekce nebo dokonce nádory.

Bolesti při růstu navíc vykazují velmi podobní symptomy jako takzvaný „syndrom neklidných nohou“, takže může dojít k chybné diagnóze. Oproti bolestem růstu jsou bolesti tohoto syndromu chronické a mohou pokračovat až do dospělosti.

Jak pomoci od bolesti

Většinou noční bolesti zmizí hned ráno. V akutní fázi může bolesti zmírnit jemná masáž uklidňujícími oleji, teplými obklady (termoforem nebo zabalením nohou) nebo protahováním svalů. Nejdůležitější je ale rodinná starost a láska. Při velkých bolestech může použít lehká analgetika vhodná pro užití dětmi, není však dobré je používat příliš často.

Zdroj: názory autora, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/growing-pains/symptoms-causes/syc-20354349, https://familydoctor.org/condition/growing-pains/






Celkem 1 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat