Když dítě objeví sprostá slova

Jednoho dne to potká každého rodiče – ten den, kdy jeho dítě řekne sprosté slovo. A říkat „prdel“ nebo „hovno“ kdykoli a kdekoli je pak velká legrace. Jak reagovat správně?

Existují dny, kdy se nic nedaří – „sakra“ a „do prdele“ pak ujede velmi rychle. A reakce na sebe nenechá dlouho čekat a ozvěna je tu: „Do prdele. Máma řekla ´do prdele´.“ Křičí vaše roztomilé dítko a běhá po celém bytě.

Děti se sprostými slovy zkrátka do kontaktu dříve nebo později přijdou. A je s podivem, jak děti fascinují. Také díky tomu ve školkách dochází k časté výměně informací… A tak se i máma s tátou pravidelně setkávají s novými a novými výrazy.

Když sotva tříletý potomek běhá bytem a křičí „do prdele“, „hovno“, „nasrat“ a další „milá“ slůvka, je to zarážející. Vždyť jste se vždycky snažili mluvit slušně. Je opravdu váš? Ano, je!

Nadávkami a „fekálními“ slovy děti procvičují, jak už bylo řečeno nový impulz. Význam slov při tom ale nehraje převážně žádnou roli. Je to ten účinek slov, které je dělá zajímavými. Stačí jedno slovo a máma stojí jako zkoprnělá, táta zuří, a babička dokonce spílá rodičům. Skvělá hra. A přesně to je ten účel. Sprostá slova jsou hra, kterou děti testují svoje hranice. Dobrá zpráva je, že vy jste rodiče a vy udáváte pravidla hry.

Jak sprostá slova odnaučit

Nejdříve je dobré položit si otázku, jak moc je to nutné. Nám všem přece „dopr…“ nebo podobná slova občas ujedou. Možná si společně promyslete, která slova snesete a která jsou naprosto přes čáru. Zapomeňte na „to se neříká“ a stanovte, co přesně se neříká konkrétně ve vaší rodině. Jedno by mělo ale platit všude – urážky jsou tabu, a to nejen v rámci rodiny, ale i mimo ni. Můžete situaci využít i pro vysvětlení diskriminace a rasismu úměrně věku vašeho dítěte.

Jaká je nejlepší reakce

Pokud si dítě říká sprostá slova jen tak „pod vousy“, je lepší je prostě ignorovat. Ošklivé slovo pak nepřitahuje tolik pozornosti, v jakou dítě doufalo a brzy ho přestane bavit. Ale pozor – i smích je reakce, která může dítě posílit!

Stanovte hranice

Nejdříve zjistěte, zda dítě slova říká jen tak „z legrace“ nebo v hněvu. Pokud je to jen legrace, pak vymezte v rámci bytu volné zóny, kde se slova používat smí a kde ne. Například obývací pokoj, kuchyň nebo jídelna jsou „čisté zóny“, v koupelně nebo na toaletě se mohou všichni členové domácnosti vyřádit – do té doby, dokud je to zábava. Jakmile dítě s vulgaritami skončí, spláchne se a všechna ošklivá slova skončí v odpadu.

Zdroj: názory autora, https://imperfectfamilies.com/kids-use-bad-words-respond/, https://www.babycenter.com/child/behavior/swearing-and-potty-talk-how-to-nip-them-in-the-bud-age-5_66580







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat