Miminko rozhodně nenechávejte vykřičet

Naše babičky říkávaly, že miminko se má nechat vykřičet. Ale hodně mladých rodičů nepřenese přes srdce nechat pláč vlastního drobečka bez povšimnutí. A také nemusí! Jak dokazují vědecké studie.

„Nemusíš přece vyskočit pokaždé, když zapláče!“ „Pláčem si posiluje plíce.“ Nebo „Takhle ho strašně rozmazlujete.“ Většina maminek takové věty už slyšela, pokud šlo o pláč jejich miminek. Především starší generace často tvrdí, že miminka se občas mají nechat „vyřvat“, aby se naučila zklidnit sama. I kontroverzní kniha „Každé dítě se může naučit spát“ učí rodiče takzvané Ferberově metodě, jak naučit dítě usnout samo. Na druhé straně ale existuje i mnoho těch, kteří jsou zásadně proti tomu nechat miminko vyplakat – a také rodičovský instinkt je obvykle proti.

Proč ne

Pro některé rodiče může být Ferberova metoda poslední záchranou před neustálým nočním pláčem, ale je třeba s ní zacházet velmi opatrně. Provedené studie i odborníci opakovaně poukazují na to, že nechat děti plakat není vhodnou metodou, jak se vypořádat s opakovaným křikem. A zvláště tehdy, pokud jsou děti mladší jednoho roku. V takovém případě může totiž být takový postup pro dítě fatální. Nakonec – proč vlastně děti pláčou? Protože k tomu mají vždycky důvod! A protože neumějí s okolím komunikovat jinak. Dítě pláče, protože potřebuje přivolat rodiče a pokud ho budete ignorovat, riskujete ztrátu jeho důvěry. A že uklidňování si koledujete o ještě častější křik, neplatí rozhodně pro děti mladší jednoho roku. Právě naopak! Takže rada odborníků zní jasně: uklidnit dítě kdykoli pláče.

Co se stane, když necháte miminko plakat

Pokud miminko pláče, ale nikdo si ho nevšímá a nesnaží se uklidnit, jeho úroveň stresu stoupá. Jeho mozek nakonec přejde do nouzového režimu, který slouží pro přežití při hrozbě. Takže vaše miminko je vyděšené k smrti. Pokud se takové situace opakují často, nemůže se jeho mozeček vyvíjet správně a nenaučí se vypořádat se stresem.

Co to znamená pro rodiče

Studie australských vědců ukazuje, že použití Ferberovy metody vede u matek ke krátkodobému snížení hladiny stresu, ale už po třech měsících je zpátky na své původní úrovni. Naopak studie vedená Ianem St. James-Robertsem z Institutu vzdělávání na Univerzitě v Londýně ukazují, že děti, jejichž potřeby jsou upokojeny okamžitě, pláčou celkově vzato mnohem méně než ty, kterým rodiče tolik času nevěnují.

Je možné rozmazlit miminko?

V souvislosti s tím mnoho rodičů hovoří o přílišném rozmazlování dětí. Ale i v tomto případě je závěr jasný: malé děti a miminka do jednoho roku nelze rozmazlit. V prvním roce života dítěte jde především o poskytování základních potřeb a láskyplnou péče – jakékoli rozmazlování je tedy jen stěží možné. Na druhou stranu, neposkytnutí péče může mít fatální následky. Pokud dítě necítí blízkost osoby, postrádá pocit bezpečí. Nevidí souvislost mezi tím, že když křičí, tak někdo přijde. Příliš mnoho péče zkrátka neexistuje.

Zdroj: familie.de, https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2020/mar/11/leaving-babies-to-cry-does-no-harm-study-finds






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat