Pochopte svoji pubertální dceru

Mnoho rodičů svoje holčičky v pubertě nepoznává. Jak se vypořádat s tím, když se z vašeho milého sluníčka, které si ještě včera hrálo s Legem a panenkami, je najednou náladový teenager?

S pubertou začíná období, kdy se najednou všechno změní. Pokud byla rodina dosud harmonická a dominovala v ní dobrá nálada a společné výlety, může být najednou ze dne na den všechno jinak. Vaše dcera má nové zájmy, zkouší hranice a je na cestě za hledáním nové identity. Přátelé jsou najednou nejdůležitější osoby, vzhled je stále důležitější a mnoho toho, co bylo dříve normální, je najednou nekonečně trapné. A především vy jako rodiče. Taková změna nevyvolává u rodičů jenom bezradnost, ale také starosti. Co se to s tou holkou děje?

Co se děje s tělem

Změny dívek v pubertě probíhají na mnoha různých úrovních, ale jako první se projevují změny tělesné. Začít se dívky mohou už od devátého roku. Díky hormonům estrogenu a gestagenu, které se začínají tvořit ve vaječnících, dívky nejen rostou do výšky, ale jejich dosud spíše chlapecké tělo získává na ženských proporcích, dochází k růstu ochlupení a pohlavní orgány se vyvíjí. Ke mění se ale i mozek.

(Po)city jako na houpačce

Kromě vnitřních a vnějších tělesných změn se odehrávají i změny na duši vaší dcery. I za to jsou odpovědné hormony. Mění se potřeba sociálních kontaktů, kdy se za nejdůležitější osoby nepovažují už rodiče, ale kamarádky nebo parta. Také dochází k prvním láskám. Dříve jste byli pro dceru největší hrdinové – teď už jste jenom trapní. Dcera hledá svoji cestu a svoje já. A jediné, co ví přesně, že nechce být jako vy. Proto veškeré svoje chování až přehnaně kontroluje a podrobuje nejpřísnější analýze.

Tělo jako modelky

Pro mnoho dívek je vzhled velmi důležitý a není divu – časopisy, seriály, ale i sociální media jasně ukazují, že vzhled je pro ženu to nejdůležitější. Youtube je plný výrobků na zeštíhlení, na make-up nebo pro krásné vlasy. A i když je typická role ženy v domácnosti už dávno klišé, přesto mají mladé dívky pocit, že mohou dosáhnout všech svých cílů pouze, když budou vypadat dobře. To může mít za následek nejen nízké sebevědomí, ale i psychické problémy jako například anorexii nebo bulimii.

Tipy pro rodiče

Mnoho rodičů nemůže uvěřit, že hodnoty, které kladli dcerám na zřetel, nemají v jejich novém světě žádné místo. A i když je pro vás těžké přijmout, že pro vaši dceru je teď největší hvězdou nějaká youtuberka nebo modelka s perfektním make-upem, pokuste se zůstat nad věcí. Puberta je jenom fáze a vše se zase vrátí do svých kolejí. Dejte své dceři dostatek prostoru, aby se mohla rozvíjet. A i když spolu už těžko půjdete na hřiště, můžete ho vyměnit za společně strávené chvíle v kině nebo při shoppingu. Pokuste se sdílet s dcerou nějaký z jejích koníčků, abyste i nadále trávili čas společně.

Zdroj: life line, psychologytoday, familie







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat