U dárků pro děti platí čím méně, tím lépe

Kolik hraček k Vánocům je tak akorát? Moc to nepřehánějte. Jejich velké množství dětskému vývoji nikterak nepomůže. Tady prý platí, že méně je více!

Je to scénář, který rodiče moc dobře znají. Celé týdny, ne-li měsíce pečlivě vybíráme hračky, které našim nejmenším dáme pod stromeček. Chceme takové, co jsou přiměřené věku, intelektuálně stimulující, vzrušující, napínavé i veselé. Když už jich máme celou hromadu, vždycky se objeví nějaká další. A pak ještě jedna. Jsou přece nejkrásnější svátky, tak proč hledět na peníze! Vážně je to ale nutné?

Dobrý úmysl se může vymstít

Tak samozřejmě, Vánoce jsou jen jednou v roce. A my toužíme vidět tu radost v dětských očích. Jenže ta netrvá věčně. Již mnoho psychologických výzkumů naznačilo, že nadbytek dárků má paradoxně opačný účinek na celkovou spokojenost. Ke všemu může taková štědrost negativně ovlivnit vývoj. Otázka tedy zní – opravdu to stojí za to?

Pokus, co mluví asi za vše

Odborníci poukazují na skutečnost, že se prostřednictvím her ratolesti učí interpretovat svět kolem sebe. Také jimi posilují kognitivní, emocionální, sociální i fyzické dovednosti. Má to však jeden háček a tím je množství. Potvrdila to nedávná americká studie, kterou uskutečnila Toledská univerzita v Ohiu. Vědci do ní zahrnuli 40 batolat, přičemž je rozdělili do dvou skupin. První měla k dispozici čtyři hračky, druhá jejich čtyřnásobek. Pak už stačilo jen situaci chvilku pozorovat.

„Dítě, které dostalo jen čtyři předměty, si s každým z nich vyhrálo mnohem déle. Vymýšlelo totiž nová a nová využití, čímž rozšiřovalo své obzory, silněji se soustředilo a prověřilo kreativitu. Takové nadšené zapojení je z dlouhodobého hlediska prospěšné. Batole, co si hrálo s hodně hračkami, jen přecházelo od jedné k druhé, u žádné se příliš nezdržovalo a bylo nesoustředěné. Rozptýlení se odrazilo i na jeho spokojenosti a snaze se učit,“ popisuje spoluautorka studie, kterou je americká psycholožka Carly Dauch. Ta navíc zmiňuje i to, že potomci, kteří mají velká a drahá „dárková očekávaní“, v dospělosti častěji trpí emocionálními důsledky – nutkavě nakupují, zadlužují se a propadají hazardu. Jak štědré tedy budou vaše letošní Vánoce?

Zdroj: mother.ly, healthline.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat