Rodič v roli samoživitele

Vlna solidarity s matkami (nebo otci) samoživitelkami naštěstí roztáčí kola společnosti. A možná díky tomu mají mnozí pocit, že tématu rozumějí. Jaké věty jsou jako facka samoživitelům?

Na hřišti stojí skupina matek a jedna řekne „Můj manžel je příští týden na služební cestě. To budu skoro jako samoživitelka.“ Druhá reaguje: „Tak to jsem taky asi samoživitelka, můj manžel je v práci od rána do večera a děti a celá domácnost je jenom na mně.“

Možná se s takovými výroky také setkáváte – osobně, na Facebooku, Instagramu nebo dalších. Je více než dobré, že se o tématu samoživitelek a samoživitelů mluví, ale nejpodivnější je, že žádná z těch vět, které slyšíte nebo čtete nepocházejí od nich samotných. Skuteční samoživitelé se totiž za svoji situaci stydí, protože opravdu vychovávají děti sami – naprosto bez partnera.

Kdy jste samoživitel

Podle Wikipedie je „osamělý rodič čili samoživitel nebo samoživitelka rodič, který žije bez partnera a pečuje o nezaopatřené dítě.“ Zní to logicky, ale v současné době existuje tolik různých rodinných modelů, že už začínají vyvstávat argumenty pro to, kdo je vlastně samoživitelem. Na sociálních sítích se tak lidé předbíhají v tom, kdo to má vlastně nejtěžší.

Ona / On dělá všechno

Být samoživitelem znamená, že všechna velká rozhodnutí leží na jedněch místo dvou bedrech. Příjem je jen v jedněch rukou. A pochůzky, lékaři, domácí úkoly, večeře, koníčky, úklid, nakupování, utěšování i uklidňování a zajištění toho, aby děti o prázdninách netrčely u televize a tabletu. Více než dvanáct týdnů prázdnin a práce na plný úvazek.

Neexistuje nikdo, kdo vám doveze máslo, pokud jste ho cestou domů zapomněli koupit. Kdo tlumí vaše existenciální obavy nebo jim finančně předchází. Neexistuje nikdo „v záloze“. V nejlepším případě máte vybudovanou záchrannou síť, která pomůže, když je potřeba. Strach z toho, co bude s dětmi, pokud se vám něco stane nebo budete muset na operaci.

A v neposlední řadě i kontakt s člověkem, kterého byste nejraději vymazala ze svého života, protože možná ubližoval vám nebo vašim dětem anebo neplatí výživné.

Od toho všeho je maminka na hřišti se svým manželem na služební cestě na hony vzdálená.

Zdroj: wikipedie, názory autorky, https://www.klubsvobodnychmatek.cz/manual-samozivitele







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat